Nederlandse Vereniging van journalisten

Principe-akkoord NDC
12/1/2004

Aan de NVJ-leden werkzaam bij NDC

Amsterdam, 9 januari 2004

Geachte collegae,

Na een klein aantal gesprekken is de NVJ tot een principeakkoord gekomen over het sociaal plan 2004-2005 voor de NDC. Het is de bedoeling dat dit nieuwe sociaal plan van toepassing wordt op de reorganisaties die tussen 1 januari 2004 en 1 januari 2006 bij de NDC zullen worden doorgevoerd.

Het nieuwe sociaal plan NDC is grotendeels een kopie geworden van het sociaal plan 2003. Aanvankelijk werden door uw werkgever een groot aantal wijzigingen voorgesteld, maar we zijn er in de onderhandelingen toch in geslaagd een aantal goede regelingen te behouden. Een tussentijdse raadpleging van de redactiecommissies van Dagblad van het Noorden en De Leeuwarder Courant op dinsdag 6 januari jl. heeft nog tot een aantal belangrijke wijzigingen geleid.


- Er blijft een begeleidingsperiode van 24 maanden bij boventalligheid, maar de focus zal, uiteraard in overleg met betrokkenen, iets sneller gericht zijn op een nieuwe baan buiten de NDC. Ook is opgenomen dat er overleg zal plaatsvinden in geval er na 2 jaar nog geen nieuwe baan is gevonden. Daarbij is nu opgenomen dat het voor de hand ligt om dan de arbeidsovereenkomst te ontbinden, hoewel het natuurlijk geen regel is. Maatwerk staat hierbij centraal.
- Er is flink heen en weer gepraat om een ouderenregeling in stand te houden. Het is gelukt om een regeling af te spreken waar alle boventallig verklaarde werknemers van 58 jaar en ouder gebruik van kunnen maken. De ouderenregeling houdt in dat deelnemers krijgen doorbetaald tot de 60-jarige leeftijd en daarna gebruik maken van de VUT-prepensioenregeling. De VUT-uitkering wordt aangevuld tot het niveau van de uitkering op de normale uittredingsleeftijd. De pensioenopbouw loopt door.

- De mobiliteitspremie is iets anders vastgesteld dan in het voorgaande plan. Kern van de wijziging is dat de premie hoger is dan voorheen als binnen 6 maanden na boventalligheid een andere baan wordt geaccepteerd. Daarna loopt de premie in de meeste gevallen iets sneller terug.

Op dit moment is niet te verwachten dat er binnen de redacties het komende jaar reorganisaties zullen plaatsvinden. Wel zal er in maart a.s. een afspraak worden gemaakt met de directie om te praten over op welke manier in de komende jaren met de opmaakafdelingen zal worden omgegaan en over de verlenging van de formatiegarantie bij Het Dagblad van het Noorden.

De tekst van het sociaal plan is hier te zien als Word-bestand maar ligt ook ter inzage bij NDC op de afdeling P&O. Het principeakkoord zal vanaf maandag 12 januari tot en met maandag 26 januari aan u worden voorgelegd. Bijgaand treft u een stemformulier aan, maar u kunt ook via Villamedia stemmen bij het stemlokaal.

Er zijn twee bijeenkomsten gepland met de NVJ-leden om het plan nader toe te lichten.
Groningen: vrijdag 16 januari 2003, om 12.00 uur. Leeuwarden vrijdag 16 januari 2003, om 14.30 uur. Locatie wordt nog nader bekend gemaakt.

Mocht u tussentijds vragen hebben, dan kunt u ons natuurlijk altijd bellen.

Met vriendelijke groet,

Bianca Rootsaert
Secretaris Dagblad en Lokale Media NVJ