Energieraad


PERSBERICHT


04/505 9 januari 2004

Energieraad bepleit keuze voor de netten in Europees perspectief

De Energieraad vindt het te vroeg voor een beslissing over de organisatie en het eigendom van energienetten in Nederland. In het advies "Net Nog Niet" wordt een beroep gedaan op de nationale politiek om de besluitvorming hierover te nemen in het kader van de Europese ontwikkelingen.

Dit Europese perspectief is met name van belang bij de beleidskeuzes voor de sector als geheel (productie/transport/verkoop) waarover de Raad binnenkort advies zal uitbrengen. Een besluit over de netten zou naar de mening van de Raad moeten worden uitgesteld tot er meer duidelijkheid is over deze beleidskeuzes.

Ook is de Raad van mening dat de allerhoogste eisen moeten worden gesteld aan het uitwerken en afwegen van alternatieven voor de netten. Daarvoor dient voldoende tijd te worden genomen. De Raad ziet geen reden om een besluit over de netten te koppelen aan de geplande vrijmaking van de markt voor kleinverbruikers per 1 juli 2004.

Toelichting

De Energieraad benadrukt in zijn advies "Net Nog Niet" de samenhang tussen de besluitvorming over de netten en over de sector als geheel (productie/transport/verkoop). De Raad hoopt binnenkort, op verzoek van minister Brinkhorst, een advies uit te brengen over de beleidskeuzes voor de hele elektriciteitssector in het licht van de Europese ontwikkelingen. De beleidskeuzes voor de hele sector beïnvloeden de optimale keuzes voor de netten en vice versa. Een voorbeeld: een besluit tot totale afsplitsing van de netten zou leiden tot (verdere) versnippering van de in Europees verband al zwakke elektriciteitssector in Nederland. In combinatie met privatisering van de andere bedrijfsonderdelen zou dit voor de consument in de toekomst grotere nadelen dan voordelen kunnen opleveren.

De Raad bepleit daarom een besluit over de organisatie en het eigendom van de netten in Nederland een aantal maanden uit te stellen tot beleidskeuzes kunnen worden gemaakt voor de sector als geheel.

De Energieraad komt eerder dan voorzien met dit advies over de netten omdat de minister heeft aangegeven begin 2004 met voorstellen over de energienetten naar de Tweede Kamer te komen. De Raad had graag meer tijd gehad om een gedegen analyse van de problemen en mogelijke opties voor de energienetten te maken. Het gaat immers om een vitaal onderdeel van de energievoorziening. De Raad miste tot nu toe een dergelijke analyse in de politieke discussie.

Ook bepleit de Raad een tweesporen benadering te volgen voor de wijze waarop de publieke belangen worden geborgd. De twee instrumenten om de publieke belangen te borgen zijn overheidseigendom en regelgeving/toezicht. Deze twee kunnen en moeten functioneren als communicerende vaten. Als regelgeving en toezicht perfect functioneren is sturen via overheidseigendom niet nodig. De Raad is van mening dat het risicos met zich meebrengt om in dit stadium volledig afhankelijk te zijn van regelgeving en toezicht. Daarnaast blijkt het juridisch complex om uitsluitend te vertrouwen op publiekrechtelijke bevoegdheden als de overheid wil ingrijpen bij wanbeheer.

Om deze redenen vindt de Raad dat, voor de netten, geheel of gedeeltelijk overheidseigendom als (eventueel tijdelijk) middel voor borging van de publieke belangen zou kunnen worden overwogen.

De Raad heeft 5 opties voor de organisatie en het eigendom van de netten geïdentificeerd, maar niet in detail uitgewerkt. Deze opties variëren van 100% privatiseren tot 100% publiek eigendom. Daartussen liggen erfpacht-, concessie- en golden share-constructies. Voor een goed onderbouwde beslissing over de te kiezen optie acht de Raad een verdere uitwerking nodig van een aantal belangrijke aspecten.

Tenslotte vindt de Raad het - in verband met de onzekerheden over de toekomstige Europese ontwikkelingen - raadzaam te streven naar een "no regret" beleid.

De Algemene Energieraad adviseert de regering en het parlement over het te voeren energiebeleid. De Energieraad wil een gewetensfunctie ten behoeve van overheid en samenleving vervullen en een bijdrage leveren aan het maatschappelijk energiedebat, waarbij het publiek belang centraal staat. De Raad is onafhankelijk; de leden (10) vervullen hun adviestaak op persoonlijke titel.

Nadere informatie kunt u verkrijgen bij het secretariaat van de Energieraad, de heer drs. E.J. ten Elshof, telefoon 070 392 4001, email
e.j.tenelshof@energieraad.nl. Het advies is als pdf-file te downloaden van www.energieraad.nl.

Algemene Energieraad, Postbus 11723, 2502 AS Den Haag

Tel 070 - 392 4001 ; Fax 070 - 365 2836.