PERSBERICHT - 2004-01-09

ANWB en NFO Trendbox zien aarzeling bij het plannen maken

Nederlander terughoudend over vakantie 2004

De minder goede economische ontwikkeling en de opnieuw de kop opstekende longziekte Sars zorgen bij de Nederlanders voor terughoudendheid bij het maken van vakantieplannen. Zowel ANWB als het Amsterdamse onderzoekbureau NFO Trendbox verwacht, dat het aantal vakanties dit jaar daardoor onder druk komt. Dit ondanks de scherpe prijsstelling vanuit de touroperators.

In 2004 zullen er volgens de ANWB naar schatting 34 miljoen korte en lange vakanties worden gehouden in binnen- en buitenland, een half miljoen minder dan vorig seizoen. De aanhoudend mindere economische situatie zorgt enerzijds voor een afwachtende houding van de consument. Anderzijds leidt het tot een scherpe prijsstelling vanuit de touroperators. De goedkope dollar leidt er mede toe dat ook verre bestemmingen aantrekkelijk worden aangeboden.

Ook dit jaar zal het grootste deel van de vakantiegangers met de auto op vakantie gaan. Het aandeel van de auto ligt op ongeveer 60% voor het buitenland en circa 90% voor de binnenlandse vakanties. De belangrijkste autobestemmingen voor het lopende jaar geven een vertrouwd beeld. Nederland blijft op de eerste plaats, gevolgd door Frankrijk, Duitsland en België.

De bond voorziet dat een aantal van de nieuwe EU lidstaten mag rekenen op een forse stijging (groter dan10%) van het aantal Nederlandse vakantiegangers. Tsjechië, Slovenië, delen van Polen en Hongarije zullen in het bijzonder gaan profiteren van de behoefte aan goedkope bestemmingen

De ANWB verwacht mede op basis van de eerste boekingen voor dit voorjaar, dat binnen Europa Turkije, Griekenland, de Spaanse eilanden, Portugal en Italië de vijf favoriete vliegvakantiebestemmingen zullen zijn. Turkije zou Spanje dit jaar wel eens voorbij kunnen streven. Griekenland en Portugal zullen extra belangstelling genieten vanwege de Olympische Spelen in Athene en de Europese kampioenschappen voetbal in Portugal.

Buiten Europa verwacht de ANWB een grotere belangstelling voor bestemmingen in Noord, Midden en Zuid Amerika, het Caribische gebied en Afrika.

Op veel kampeerterreinen in Europa maakt het "huur een tent" concept plaats voor "huur een stacaravan". In Nederland zelf blijft de kampeervakantie met eigen caravan het meest populair (60% van de kampeervakanties). In het buitenland daarentegen wint de tent het nog steeds van de caravan.

Volgens NFO Trendbox liep een jaar geleden nog 68 procent van de Nederlanders rond met reisplannen, nu nog maar 64 procent. Uit een in december gehouden onderzoek onder tweeduizend mensen blijkt ook, dat nog maar 16 procent van de ondervraagden al een reis heeft geboekt, tegen 18 procent vorig jaar. NFO Trendbox heeft gemeten dat 57 procent van de Nederlanders er rekening mee houdt er in 2004 financieel op achteruit te gaan. De somberheid gaat vooral ten koste van verre reizen, die vaak lang van te voren worden gepland. Vooral vakantiereizen naar de Verenigde Staten, Afrika en het Verre Oosten lopen achter in de belangstelling", zegt Trendbox-directeur Goos Eilander in het AD. Azië heeft volgens de directeur een flinke deuk in het imago" gekregen door de uitbraak van de besmettelijke longziekte sars vorig jaar. Het wordt spannend hoe groot de impact zal zijn van de besmettingen die nu weer opduiken."

Portugal en Griekenland staan voor dit jaar overigens hoog op de reisagenda, vanwege het Europese kampioenschap voetbal en de Olympische Spelen.