Politie Midden- en West Brabant

Politie district Tilburg presenteert Jaarplan 2004

preventief_fouilleren.jpg Tilburg, vrijdag 9 januari 2004

Politie district Tilburg geeft prioriteit
aan opsporing en wijkgericht werken

De politie van het district Tilburg gaat in 2004 minimaal 3950 verdachten aanleveren bij het Openbaar Ministerie en ten minste 16.177 bekeuringen met staandehouding realiseren. Deze beloftes staat in het jaarplan 2004. De politie gaat onverminderd door met de Stelselmatige Dader Aanpak door komend jaar 20 medewerkers daarvoor vrij te maken. De bestrijding van straatroof krijgt daarbij de hoogste prioriteit. Andere speerpunten in 2004 zijn het terugdringen van het aantal woning-, auto- en bedrijfsinbraken. Wijkgericht werken blijft hoog op de agenda staan waarbij bestrijding van overlast in de wijken een belangrijk accent krijgt.

Goede informatievoorziening bij opsporing cruciaal

Zowel bij de districtsrecherche als op de teams zijn medewerkers vrijgemaakt die de aanpak van eerder genoemde speerpunten coördineren en belast zijn met het verbeteren van de kwaliteit van de informatie, een basis uitgangspunt voor de aanpak van criminaliteit in combinatie met dadergerichte activiteiten. In district Tilburg draait één van de landelijke pilotprojecten op het gebied van de Informatie Gestuurde Politie. In de praktijk betekent dit dat met deze informatie de politie nauwkeuriger in staat is te bepalen waar, op welk moment en welke soort politie-inzet noodzakelijk is. Bij de bestrijding van straatroof en auto-inbraken wordt veel verwacht van het in het najaar van 2003 geformeerde bikersteam waarvan de eerste resultaten erg hoopvol zijn. De aanpak van veelplegers zal dit jaar nog nadrukkelijker in samenwerking met Justitie gebeuren. De politie schrijft de daling van het aantal misdrijven in 2003 op enkele speerpunten toe aan de stringente aanpak van deze groep.

Verkeer
De politie wil de verkeersveiligheid verder vergroten door in 2004 tenminste 15 grote verkeerscontroles te houden. Deze controles zullen niet alleen gericht zijn op alcohol maar ook op snelheid, verlichting, rood licht, het dragen van de helm, autogordels en agressief gedrag. De politie gaat komend jaar ook de eenmenssurveillance uitbreiden. Zij denkt hiermee capaciteit en efficiency in haar bedrijfsvoering te winnen. De geplande 16.177 bekeuringen met staandehouding zullen merendeels voorkomen uit verkeersovertredingen, maar in dit aantal zijn ook APV- en milieu overtredingen begrepen.

Dynamisch toezicht in de wijk
Wij hebben in het district Tilburg 45 wijkagenten. In het jaarplan 2004 wordt als doelstelling vermeld dat de wijkagent 85% van zijn nettocapaciteit moet inzetten voor zijn wijk. Er wordt hard gewerkt aan een dynamisch toezichtsplan waarin per wijk in kaart wordt gebracht waar de politie op welke momenten wat moet doen. De wijkagenten zijn hierbij leidend, zij benoemen de plekken door gebruik te maken van hun netwerk. Zij geven vervolgens aan hoe de politie smoel moet maken in de wijk.
Bestrijding jeugd- en drugsoverlast
Uit informatie van de wijkagenten blijkt dat jeugdoverlast een grote ergernis is in veel wijken. De aanpak daarvan vraagt om een gezamenlijke aanpak. Niet alleen van de politie en andere partners in veiligheid zoals gemeente, justitie en jongerenwerk, maar ook de burger in de eigen woonomgeving is hierbij onmisbaar. Een belangrijke rol hierbij is weggelegd voor het Veiligheidshuis als het gaat om de juiste registratie van meldingen, maar ook passen hierbij buurtbemiddeling en de afspraken die gemaakt zijn in het kader van de Harde aanpak. De politie zal ook ten minste 50 overlastplekken aanpakken door repressief op te treden. Verder mikt de politie op 340 HALT verwijzingen en het controleren van 1500 scooters en bromfietsen in het kader van het scooterproject.

Een andere ergernis van veel wijkbewoners is drugsoverlast. Het terugdringen hiervan en het ruimen van hennepkwekerijen die in de woonomgeving overlast veroorzaken, blijven belangrijke aandachtspunten. De aanpak van huistelers zal gebeuren in samenwerking met gemeenten, woningbouwverenigingen en het openbaar ministerie.

Directe Hulp Verlening en Service
Bij de Noodhulp is en blijft de doelstelling om bij spoedmeldingen binnen 15 minuten ter plaatse te zijn. Overigens is de gemiddelde aanrijtijd in het district bij deze meldingen circa 10 minuten. De agenten van de Noodhulp werken vanuit het politiebureau aan de Ringbaan Zuid, een goede uitvalsbasis om aan deze termijn te kunnen voldoen.

De afdeling Teleservice, waar jaarlijks circa 300.000
telefoongesprekken binnenkomen, wil het komende jaar dat van alle gesprekken die daar binnen komen 90% binnen 30 seconden wordt beantwoord.

Horecatoezicht in Oisterwijk en Tilburg
De politie zal net als voorgaande jaren ook in 2004 tijdens de uitgaansavonden op donderdag, vrijdag en zaterdag nadrukkelijk aanwezig zijn in de horecaconcentratie- gebieden. In het Tilburgse uitgaanscentrum blijft de politie gebruik maken van het eind 2003 ingezette instrument Preventief Fouilleren. Samen met gemeenten en openbaar ministerie blijft de politie invulling geven aan de eerder afgesloten horecaconvenanten en blijft zij daarmee een bijdrage leveren aan het Veilig Uitgaan. De politie streeft naar een daling van 5% van het aantal aangiften bij deze taak.

Bron: Willem van Hooijdonk