Ingezonden persbericht

F I L M H U I S C A V I A I N J A N U A R I 2 0 0 4

:: REFLECTIONS ON MODERN WESTERN SOCIETY ::

( 9 - 3 1 j a n u a r i 2 0 0 4 )

Filmhuis Cavia in Amsterdam presenteert in januari 2004 zes recente films en documentaires die reflecteren op ongemakkelijke aspecten van de moderne Westerse samenleving.

In de samenleving vindt een levendige en groeiende discussie plaats over de gevolgen van wereldwijde economische globalisering, het verval van normen en waarden, de werking van de massamedia en het onbreekbare mechanisme van de consumptiesamenleving. Filmhuis Cavia selecteerde zes films die deze hedendaagse problemen op diepzinnige en artistieke manier in beeld brengen. Elk van de films en documentaires werpt vanuit een andere invalshoek of discipline een krachtig en onalledaags licht op de moderne samenleving. Hieronder ook "Surplus - Terrorized into being consumers" van Erik Gandini, die voor deze spraakmakende documentaire de Zilveren Wolf 2003 ontving.




- - - -

Vrijdag 9 januari en zaterdag 10 januari, 20u30:
SONGS FROM THE SECOND FLOOR
Regie: Roy Andersson
Zweden 2000 / 98 minuten / 35mm
Nederlands ondertiteld
Zwarte komedie over het verlies van religie in de moderne samenleving. Duister oordeel van Roy Andersson op het hedendaagse bestaan en het verraad van vroegere idealen. Met muziek van Benny Andersson (ex-Abba).


- - - -

Vrijdag 16 januari en zaterdag 17 januari, 20u30:
THE LEECH AND THE EARTHWORM
Regie: Max Pugh & Marc Silver
GB, USA 2003 / 68 minuten / video
Engels gesproken, niet ondertiteld
Documentaire over de problemen van inheemse volken met genetische manipulatie en de privatisering van de biodiversiteit.

Vrijdag 16 januari en zaterdag 17 januari, 22u00:
SURPLUS: TERRORIZED INTO BEING CONSUMERS
Regie: Erik Gandini
Zweden 2003 / 52 minuten / 35mm
Engels ondertiteld
Opzwepende docuclip zet vraagtekens achter de mondiale consumptiemaatschappij. Ondanks geïrriteerde persreacties een publiekstrekker op het afgelopen IDFA. Gandini won met deze documentaire de Zilveren Wolf 2003.


- - - -

Vrijdag 23 januari en zaterdag 24 januari, 20u30:
SPECTRES OF THE SPECTRUM
Regie: Craig Baldwin
USA 1999 / 91 minuten / 16mm
Engels gesproken, niet ondertiteld
Found footage-magister Craig Baldwin vertelt een onnavolgbaar science fiction-verhaal boordevol paranoïde samenzweringstheorieën. We schrijven het jaar 2007, in de woestijn bij Las Vegas. Technologie en massamedia vernietigen de samenleving, totdat de natuurkundige Yogi en zijn dochter BooBoo een gecodeerde boodschap ontdekken in een aflevering uit 1957 van de tv-serie "Science in Action"...


- - - -

Vrijdag 30 januari en zaterdag 31 januari, 20u30:
DIAL H-I-S-T-O-R-Y
Regie: Johan Grimonprez
België, Frankrijk 1997 / 68 minuten / video
Door Don DeLillo's novellen "White Noise" en "Mao II" geïnspireerde documentaire over de geschiedenis van vliegtuigkapingen en de manier waarop de televisie hiervan verslag doet. Soundtrack van componist David Shea.

Voorfilm:
LOST NATION
Regie: Johan Grimonprez
België 1999 / 15 minuten / video
Globalisering in het dorpje Lost Nation in de Amerikaanse staat Iowa.

Filmhuis Cavia
Van Hallstraat 52-1
1051 HH Amsterdam

Tel (020) 6811 419
E-mail: cinema@filmhuiscavia.nl
URL: www.filmhuiscavia.nl