Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

http://www.minszw.nl

MIN SZW: 77 procent van dierenartsen in overtreding

Nr. 2004/4
9 januari 2004

Onderzoek Arbeidsinspectie: 77 procent van dierenartsen in overtreding

Een relatief groot aantal dierenartspraktijken houdt zich niet aan de bepalingen van de Kernenergiewet (KEW) en aanverwante regelingen. Bij een onderzoek heeft de Arbeidsinspectie in 77 procent van de bezochte dierenartspraktijken één of meer overtredingen vastgesteld.

Dit blijkt uit het rapport 'Inspectie Kernenergiewet 2002. Dierenartsen'. Het is opgesteld door de Arbeidsinspectie, die is belast met het toezicht op de naleving van de bepalingen in de Kernenergiewet (KEW) en aanverwante regelingen. Voor het onderzoek zijn vorig jaar 175 dierenartspraktijken bezocht. Naar schatting 80 tot 85 procent van de dierenartsen beschikt over röntgenapparatuur, die blootstelling aan ioniserende straling met zich meebrengt. Langdurige blootstelling kan kanker tot gevolg hebben.

Bij 40 (23%) van de 175 onderzochte praktijken was alles in orde. In de overige 135 praktijken (77%) werden één of meer overtredingen geconstateerd. De Arbeidsinspectie stelde in totaal 406 overtredingen vast. In alle gevallen werd een waarschuwing gegeven. Een relatief groot aantal dierenartsen bleek geen melding te hebben gedaan van het gebruik van een röntgentoestel of beschikte niet over een passende vergunning. Het ging hierbij om 112 praktijken (64%). Hierdoor ontbreekt een juist beeld van de toepassing van röntgentoestellen in dierenartspraktijken in ons land. In 29 praktijken (17%) werd het vereiste periodieke onderhoud aan het röntgentoestel niet uitgevoerd. Daarnaast verkeerde in 37 praktijken (21%) het toestel niet in een goede staat van onderhoud. Tot slot ontbrak in ongeveer 39 procent van de dierenartspraktijken de signalering die waarschuwt voor mogelijke blootstelling aan ioniserende straling.

09 jan 04 09:08