Nieuw-Vlaamse Alliantie


Gerechtsdeurwaarders moeten geldboetes innen (09/01/04)

Procureur-generaal Schins klaagt er terecht over dat geldboetes heel vaak niet betaald worden. Dit is geen nieuws. De N-VA klaagt dit al jaren aan. Toen Geert Bourgeois die problematiek onlangs nog tot tweemaal toe in de Kamer aankaartte, vond hij geen gehoor. Zowel bij de bespreking van de beleidsnota justitie als bij de discussie over de voorlopige hechtenis met annex de overbevolking van de gevangenissen klopte kamerlid Bourgeois weer op die spijker.

Al jaren voert de overheid een slecht handhavingsbeleid, waarbij ze zelf straffeloosheid organiseert. De overheid geeft zelf het voorbeeld als het op normvervaging aankomt! CD&V, VLD en SPA-SPIRIT hebben boter op het hoofd.

De N-VA vindt het in de meeste gevallen volstrekt zinloos om in vervangende gevangenisstraffen te voorzien als een veroordeelde zijn boete niet betaalt.

Een boete moet geïnd worden. Daartoe heeft de overheid een uitstekende PPS-formule die ze niet gebruikt : een goed geïnformatiseerd en gemotiveerd korps van gerechtsdeurwaarders. Eerdere experimenten hebben aangetoond dat boetes laten innen door een gerechtsdeurwaarder zeer efficiënt is.

Wie onbemiddeld is en de boete niet kan betalen, moet niet in de gevangenis. Voor zulke mensen zijn zgn. alternatieve straffen de oplossing.

Tot slot: moeten parlementsleden nu blij zijn dat een procureur-generaal er wel in slaagt de abdicatie van de overheid op de agenda te plaatsen ?

Auteur:
Geert Bourgeois, Kamerlid, algemeen voorzitter
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be