Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA houdt vast aan eigen wetsvoorstel voor rookvrij werk (09/01/04)

De N-VA is verheugd dat staatssecretaris Van Brempt nu toch bereid is om werk te maken van een rookvrije werkruimte. Ondanks het pleidooi van de Vlaamse Kankerliga en het ACV en het gewonnen proces van een Vlaamse politieagent voor een rookvrije werkomgeving, weigerde de staatssecretaris eind september terzake een initiatief te nemen. Daarom diende
Kamerlid Geert Bourgeois een wetsvoorstel in dat elke werknemer het recht garandeert op een rookvrije werkomgeving en een rookvrije ruimte voor de rust- en etenstijden.
De N-VA houdt echter ook vast aan dit wetsvoorstel. Van Brempt wil immers dat de verplichting pas binnen twee jaar ingaat. Bourgeois voorstel treedt daarentegen onmiddellijk in werking. Aangezien het hier gaat om een zaak van volksgezondheid, ziet de N-VA geen reden tot nog uitstel.

Uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt immers dat ongeveer 10% van de longkankers bij niet-rokers te wijten zijn aan de blootstelling aan sigarettenrook in de directe omgeving. Passief roken vertoont daarenboven een oorzakelijk verband met hart- en vaatziekten, en met ademhalingsziekten.
Zowel actief als passief roken heeft daarnaast ook economische gevolgen: inkomensderving, werkverzuim en oplopende medische kosten. Nederlandse en Amerikaanse studies ramen de kosten voor de medische uitgaven van roken op 7 % van het totale budget van de ziekteverzekering.

Volgens de N-VA is het dan ook niet meer dan normaal dat elke werknemer wettelijk beschermd wordt tegen andermans rookgedrag.

Het wetsvoorstel van Bourgeois wijzigt het Algemeen Reglement voor de Bescherming van de Arbeid (ARAB) en legt de werkgever de verplichting op om te zorgen voor een rookvrije werkomgeving en een rookvrije ruimte voor de rust- en etenstijden.

De N-VA roept de staatssecretaris ook op om nu eens eindelijk werk te maken van een degelijke controle op de afgescheiden rookvrije ruimtes in de horeca. Het heeft immers weinig zin om een nieuwe regeling in te voeren wanneer de bestaande regeling niet gecontroleerd en dus ook niet gerespecteerd wordt.

Auteur:
Geert Bourgeois, kamerlid, alg. voorzitter
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be