Openbaar Ministerie

9 januari 2004

Italiaanse bankovervallers bekennen zeven gewapende overvallen

Met de aanhouding van de drie Italiaanse overvallers denken politie en justitie meerdere gewapende overvallen in de periode van half juli tot 17 december van vorig jaar binnen en buiten de regio Midden en West-Brabant te hebben opgelost. Bij deze overvallen werd voor ruim 650.000 euro aan geld en goederen buitgemaakt.
Het drietal pleegde op 17 december 2003 een overval op de SNS-bank aan het Van Coothplein in Breda. Amper vijftien minuten na de gewapende overval kon de politie na een achtervolging op de Rijksweg A16 de verdachten oppakken.
Het drietal verbleef tijdens deze periode vermoedelijk ergens in België en vertrok vanuit daar om overvallen te plegen. De politie werkt met zes rechercheurs uit de regio Midden en West-Brabant aan het onderzoek.

De onderstaande vorig jaar gepleegde bankovervallen worden met het drietal in verband gebracht:

Op 15 juli van vorig bezochten de drie Italianen Rotterdam, waar zij met een vuurwapen rond 11:00 uur de Fortisbank aan de Schiedamseweg overvielen en er met een geldbedrag vandoor gingen. Op 18 september en 26 november pleegde het drietal twee overvallen in Standdaarbuiten. Bij de eerste overval op de Rabobank aan de Markt maakten zij een geldbedrag buit. De tweede keer dat zij gewapend de bank in kwamen werden zij direct herkend door het bankpersoneel en bleef het bij een poging.
De Italianen pleegden op 15 oktober een overval op een juwelier aan de Dorpsstraat in Sint Willebrord. De juwelier kreeg toen van een van de daders een klap op het hoofd te geven. Vervolgens werd de man met tape gebonden en werden geld en meerdere dure sieraden meegenomen. Na vertrek van de mannen kon de juwelier het beveiligingsalarm in werking stellen en de aandacht trekken van een voorbijgangster. Het drietal trok op 31 oktober naar Tilburg en pleegden rond 13:30 uur een overval op de SNS bank aan de Spoorlaan in Tilburg. Het personeel en klanten werden hier met messen bedreigd en opgesloten in de kluis. Ook hier bestond de buit uit een geldbedrag.
Op 12 november maakten zij enkele duizenden euro`s buit bij een gewapende overval op de Fortis bank aan de Molenstraat in Roosendaal. Met een mes bedreigden zij een baliemedewerker van de bank en eisten geld. Een andere medewerker werd geschopt en geslagen. Aan de overvallen in Rotterdam en Tilburg werd respectievelijk op 01 september en 10 november aandacht besteed in het televisieprogramma Opsporing Verzocht. De verdachten blijven in voorlopige hechtenis. De politie en justitie zetten het onderzoek voort. (Bron: politie Midden- en West-Brabant)