Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht
Embargo tot 9 januari 16.30 uur
Datum Nummer persbericht
8 januari 2004 c003


Zilveren Waalbrugspelden voor Gerard Schreurs en Steven Uijen

G.P.J.M. Schreurs (54) en S.P.P.M. Uijen (52) ontvangen op 9 januari de gemeentelijke onderscheiding de Zilveren Waalbrugspeld. Gerard Schreurs en Steven Uijen zijn sinds 1978 vrijwilliger bij Stichting tot Behoud van Natuurhistorische Verzamelingen, de SBNV.

In 1978 werd het synagogepand aan de Gerard Noodtstraat als museum ingericht voor de Stichting tot Behoud van Natuurhistorische Verzamelingen. Steven Uijen kwam door zijn biologiestudie aan de universiteit in aanraking met het beheer van natuurhistorische schoolverzamelingen. Hij was in 1975 medeoprichter van de SBNV. Deze stichting bood haar diensten aan bij scholen en er ontstonden contacten met particuliere verzamelaars. Uijen heeft een belangrijke rol gespeeld met het vinden van een geschikt onderkomen voor een natuurhistorisch museum in Nijmegen. Hij heeft samen met de andere oprichters alle vrije uren besteed aan het eigenhandig opbouwen van een complete museuminrichting. Na de opening van het museum, in 1980, tot op de dag van vandaag is Steven Uijen actief gebleven bij het opbouwen van nieuwe exposities, werkavonden voor collectiebeheer, het mee organiseren van activiteiten of verrichten van baliediensten. Gerard Schreurs volgde de lerarenopleiding biologie waarbij hij te maken kreeg met het gebruik van natuurhistorische objecten in het biologieonderwijs. In 1978 trad hij tot het SBNV-bestuur toe. Als toenmalig student verstrekte hij een heuse lening van 700 gulden aan de stichting waarmee de fraaie vogelcollectie van de familie Van Randwijk werd gekocht. Samen met enkele schenkingen van scholen werd met deze aankoop de basis van de huidige museumcollectie gelegd. Na enkele jaren nam hij de functie van secretaris op zich. Sindsdien is hij bij alle activiteiten van het museum betrokken geweest.

Op vrijdag 9 januari nemen beide heren afscheid als bestuursleden van de SBNV. Bij deze gelegenheid krijgen ze om 16.30 de Zilveren Waalbrugspelden uitgereikt door burgemeester Ter Horst. De afscheidsreceptie vindt plaats in het natuurmuseum, Gerard Noodtstraat 121. Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Janine Adriaansens, doorkiesnummer 3292380


---

Alle informatie in dit e-mailbericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht