Socialistische Partij

SP betaalt ruim 46.000 euro terug aan Europees Parlement


09-01-2004 * De SP betaalde over de vijf jaar dat de partij in het Europees Parlement is vertegenwoordigd, ruim 46.000 euro terug aan teveel ontvangen reiskostenvergoedingen. Het Europees Parlement betaalt vanouds torenhoge reiskostenvergoedingen aan zijn leden. Die vergoedingen zijn veel hoger dan bijvoorbeeld de kosten van treinretours naar Brussel, Straatsburg en andere vergaderplaatsen.

Dit stelsel van vergoedingen kan voor veel leden van het Europees Parlement een aardig aanvullend inkomen opleveren, vooral voor diegenen die het verst van Brussel en Straatsburg wonen. Een vergoedingsstelsel waarbij alleen de werkelijk gemaakte kosten worden vergoed bleek in het verleden geen steun van een meerderheid van de EP-leden te kunnen krijgen.

Mede vanwege de kritiek in Nederland op deze zakkenvullers-praktijken moesten de Nederlandse partijen een 'gebaar' maken om enig vertrouwen bij de kiezers te behouden. Vlak voor de Europese verkiezingen van 1999 beloofden ze dat hun parlementsleden voortaan de overschotten op de vergoedingen zouden terugbetalen aan het Europees Parlement. Niet alleen SP, PvdA en GroenLinks, die al langer vonden dat er nodig iets moest veranderen, deden daaraan mee maar ook partijen die tot dan toe geaarzeld of tegengesputterd hadden.

Ook na deze afspraak kunnen Nederlandse europarlementariërs in de praktijk nog steeds heel hoge reiskosten maken, bijvoorbeeld door zich per auto met chauffeur door heel Europa te laten rondrijden. Diegenen die zoiets doen klagen dat de vergoedingen de kosten niet dekken en hoeven dus ook niets terug te betalen. Daarnaast kunnen Europarlementariërs in Brussel en Straatsburg beschikken over auto's van het parlement, iets waaraan de SP niet meedoet. Elk lid van het Europees Parlement heeft verder recht op een aanvullende vergoeding voor andere reizen van 3.000 euro per jaar. Ook daarvan heeft de SP nooit gebruik gemaakt.

De SP gebruikt trein en tram, en bij hoge uitzondering in de nachtelijke uren soms aanvullend een taxi. Dat betekent dat we een groot deel van het geld terugbetalen. SP Europarlementariër Erik Meijer stortte meer dan de helft van de verkregen reiskostenvergoeding terug (46.000 van de ruim 86.000 Euro).

zie ook Actueel euronieuws

Nieuws uit Europa

SP betaalt ruim 46.000 euro terug aan Europees Parlement

Europa geen vrije markt voor gokverslaving

Overmacht grote EU-lidstaten bestaat al lang

Concept-programma SP voor de Europese verkiezingen van 10 juni 2004