Nationaal Restauratiefonds


Cultuurfondsen voor Monumenten

Het Restauratiefonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds hebben het initiatief genomen om de financiële mogelijkheden te verruimen voor het behoud van gemeentelijke en provinciale monumenten en panden in beschermde stads- en dorpsgezichten. Tot op heden is er voor deze categorie monumenten slechts incidenteel subsidie beschikbaar. Het idee is om per provincie een Fonds op Naam te stichten waaruit laagrentende leningen kunnen worden verstrekt voor restauraties. De rente en aflossing van de leningen komen terug in het fonds, zodat telkens opnieuw leningen voor restauraties verstrekt kunnen worden. De basis voor de provinciale Fondsen op Naam wordt gelegd doordat het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Nationaal Restauratiefonds gezamenlijk een bedrag reserveren (landelijk 16,3 miljoen euro). Dit bedrag wordt volgens een sleutel over de provincies verdeeld. Het bedrag dient verdubbeld te worden met in de provincies geworven gelden. Zo ontstaat landelijk een fonds van minimaal 32,6 miljoen euro. Beide fondsen zullen na oprichting van een dergelijk Fonds op Naam de middelen beheren en, op advies van onafhankelijke commissies in de provincies, de leningen toewijzen. De fondsenwerving geschiedt door de provincies.

Inmiddels hebben de provincies Noord-Holland, Friesland, Groningen en Noord-Brabant de vastgestelde sleutelbedragen (deels) bijeengebracht en zijn de Cultuurfondsen voor Monumenten officieel gestart. De overige provincies hebben tot uiterlijk 1 juli 2004 de gelegenheid om de gereserveerde bedragen te matchen.

Klik hier voor het opvragen van een infoblad. Zie het origineel
Klik hier voor het opvragen van een aanvraagformulier. Het uitgeprinte document s.v.p. invullen in overleg met de monumentenzorger in uw gemeente en opsturen met eventuele bijlagen naar het Prins Bernhard Cultuurfonds te Amsterdam of naar het regionale Prins Bernhard Cultuurfonds.

Ook kunt u deze informatie vinden op de website van het Prins Bernhard Cultuurfonds, www.cultuurfonds.nl onder Cultuurfonds/Initiatieven/Monumentenzorg.