Ingezonden persbericht


Leiden, januari 2003


De 75ste verjaardag van Kuifje

Taart voor iedereen en gratis toegang voor Kuifje look-a-likes


Op 10 januari aanstaande is het precies 75 jaar geleden dat de beroemde stripheld Kuifje met zijn hond Bobbie op de trein stapt richting Moskou. De verjaardag van de nog altijd jonge reporter gaat niet onopgemerkt voorbij. In het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden wordt Kuifjes verjaardag feestelijk gevierd en dat is in het hele museum te merken. Alle bezoekers worden op zaterdag 10 en zondag 11 januari ontvangen met een overheerlijk stuk Kuifjetaart, er worden ballonnen uitgedeeld en bezoekers die zich verkleden als kapitein Haddock, professor Zonnebloem, Jansen of Janssen, Kuifje of een van de andere beroemde striphelden uit de Kuifjealbums, krijgen gratis toegang tot de tentoonstelling en het museum. Kortom, tijdens de verjaardag van Kuifje is er een bonte parade te verwachten in het museum.


In 1929 kwam het eerste Kuifje album uit in België. Met het album 'Kuifje in het land van de Sovjets' begon de carrière van striptekenaar Hergé en begint daarmee ook een groots avontuur voor de stripheld. 75 jaar later viert Kuifje zijn verjaardag in het Rijksmuseum voor Volkenkunde, het museum waar nog tot en met 29 augustus de tentoonstelling 'Met Kuifje naar de Inca's' is te bezoeken.


'Met Kuifje naar de Inca's' is een tentoonstelling waarvan de albums 'De 7 kristallen bollen' en 'De Zonnetempel' het uitgangspunt zijn. Aan de hand van originele tekeningen, schetsen uit de albums, uitvergrotingen van stripafbeeldingen en films worden schitterende voorwerpen, thema's, films en culturen uit Peru getoond.

In het 75 jarig bestaan van Kuifje is de stripheld niet alleen naar Peru, maar ook naar Arabië, Midden-Amerika, China, Tibet en zelfs naar de maan gereisd. Hoewel Hergé, de striptekenaar en geestelijk vader van Kuifje, zelf nooit verre reizen heeft gemaakt, wist hij de landen waar Kuifje naar toe reist ongelofelijk waarheidsgetrouw weer te geven. Hij baseerde zich daarbij op bronnen als objecten uit de Brusselse Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis en de National Geographic.


In Nederland wordt alleen in het Rijksmuseum voor Volkenkunde officieel de verjaardag van Kuifje gevierd. In samenwerking met de Belgische Fondation Hergé wordt later in het jaar nog een keer uitgebreid stil gestaan bij de verjaardag van de beroemde stripheld en zal er in het museum een Kuifjeweekend worden georganiseerd. Dit weekend staat bol van nog meer Kuifjeactiviteiten, workshops en andere evenementen.