Gemeente Utrecht

Onderwerpen culturele talkshow Café Z 10 januari 2004

Kunst en cultuur, maar dan anders. De culturele talkshow Café Z presenteert persoonlijke ontmoetingen met mensen uit het gehele culturele veld. Van kunstenaars tot beleidsmakers. Presentator Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, zorgt dat ze zich uitspreken, zichtbaar maken. To the point en diepgravend. Geen reclamepraatjes maar drijfveren.

In deze editie:

Na een studie klassieke talen gooide Judith Nijland het over een andere boeg: een conservatoriumopleiding zang. En dat legt de uit Twente afkomstige, maar inmiddels Utrechtse jazz-zangeres geen windeieren. In november verscheen haar sfeervolle debuut The Beautiful Reality Of Life, een mix van jazz, pop en wereldmuziek. Nijland schrijft eigen nummers maar durft ook een cover van de legendarische hardrockgroep Kiss aan. In Café Z vertelt én zingt ze, bij dit laatste ondersteund door pianist Marnix van Bruggen en bassist Gulli Gudmundsson.

Zwarte trui, zwarte baard, zo kent de gemiddelde televisiekijker een van Nederlands bekendste politiek en cultureel commentatoren. Maarten van Rossem, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en door het Historisch Nieuwsblad gekozen tot historicus van het jaar, heeft als leeropdracht 'de Nederlandse cultuur in internationale context'. Het internationale strekt in de praktijk veel verder dan Amerika en Irak, het Nederlandse spitst zich vanmiddag toe op de Domstad. Moet Utrecht culturele hoofdstad van Europa worden? Maar ook: Heeft geschiedenis nut? (Een vraag, of het antwoord in Van Rossems nieuwste boek?).

350 uur programmering in één nacht? De Slapeloze Nacht doet het, in 27 uur tijd. Op 17 en 18 januari is er muziek van o.a. het Brodsky Kwartet, Daryll-Ann en Bobby McFerrin, wordt James Joyce's wakkerligboek Finnegans Wake integraal voorgelezen, is er film, yoga, een filosofenestafette, dansen, eten en drinken in Muziekcentrum Vredenburg. Wat op de podia gebeurt, wordt door de VPRO live of later uitgezonden via radio, tv en internet. Omgekeerd zijn radio- en televisieprogramma's geïntegreerd in de programmering op de podia. En dat alles in het kader van de 24-uursmaatschappij waarin zóveel gebeurt en zóveel beleefd moet worden dat je voor slapen geen tijd meer hebt. Jessica de Heer, programmeur bij Vredenburg, weet er alles van ...

En ook:

Aandacht voor de Gedichtendag (29 januari) en de bundel Poëtisch Utrecht

Vrouwkje Tuinman met Utrechts cultuurnieuws

Ruben van Gogh vat de middag samen in versvorm

---- --