FNV Bouw


07-01-2004

FNV Bouw helpt bij beroepsziekten

Doof van het lawaai, burn-out door te veel en te chaotisch werk, de 'schildersziekte' OPS: het komt allemaal voor en werknemers lopen er onherstelbare schade aan hun gezondheid door op. FNV Bouw regio Zuidoost bespreekt zaterdag 10 januari met z'n kaderleden hoe de bond werkgevers hiervoor aansprakelijk stelt; dit in samenwerking met Bureau Beroepsziekten FNV. In Brabant en Limburg is inmiddels met zestien werkgevers een schadevergoeding overeengekomen.

Geld maakt de schade aan de gezondheid niet goed. Wel is het nodig om het verlies aan inkomen op te vangen. En hopelijk wordt de werkgever zo wijs dat hij maatregelen treft om in de toekomst klachten te voorkomen. In het Zuiden van het land hebben zeven ondernemingen in bouw en hout aansprakelijkheid erkend: voor burn-out en lawaaidoofheid in de bouw, RSI in de houthandel, lawaaidoofheid bij een woningcorporatie en in drie gevallen voor de 'schildersziekte' organisch psychosyndroom. Verder zijn in de industrie in Brabant en Limburg vijf zaken geregeld, in de dienstverlening drie en in de grafische sector één. Daarnaast loopt er nog een reeks van zaken.

Voormalig uitvoerder Martin Verbruggen zal op zaterdag 10 januari aan z'n collega's vertellen hoe het hem is vergaan. Hij raakte burn-out van de opeenstapeling van chaotische klussen waarmee hij in zijn werk te maken kreeg. Hij nam via de bond Bureau Beroepsziekten FNV in de arm. De verzekeraar van zijn werkgever liet het niet op een rechtszaak aankomen en trof een regeling. FNV Bouw wil meer werknemers alert maken op hun werkomstandigheden, maar ook op de mogelijkheden om alsnog verhaal te halen.

De bijeenkomst van FNV Bouw voor kaderleden is voor de pers openbaar. U bent dus van harte welkom in de Poort, Bassin 5 in Weert. Het onderdeel 'beroepsziekten' komt om ongeveer elf uur aan de orde. Verder is er ook aandacht voor beroepsopleiding, actueel in het licht van de discussie met het kabinet over 'levensloop'.

FNV Bouw
Postbus 520 3440 AM Woerden

Fax: (0348) 423 610