AutoRai

8-1-2004

Chrysler presenteert Crossfire Roadster

Chrysler presenteert tijdens de Detroit Motor Show (publieksdagen van 10 tot 19 januari) een open versie van de Crossfire. Deze Crossfire Roadster heeft een elektrisch bedienbare softtop, die in slechts 22 seconden onder een mooie afdekking achter de stoelen verdwijnt.

De Crossfire Roadster heeft dezelfde krachtige 3,2 liter V6-motor als het coupémodel waarvan hij is afgeleid. De Crossfire Roadster arriveert in mei bij de Nederlandse Chrysler-dealers.

Was de bestaande Chrysler Crossfire al een spannend vormgegeven auto, de Crossfire Roadster oogt door zijn lagere gestalte zo mogelijk nog indrukwekkender. Om het dak te openen, volstaat het om een handgreep boven de voorruit omlaag te trekken, om te draaien en iets naar boven te duwen. Hierdoor gaan de zijruiten al automatisch naar beneden en opent zich een fraai gevormd afdekpaneel achter de stoelen. Hierna is het indrukken van een knop op de middenconsole genoeg om de kap achterin te laten verdwijnen. Ook het afdekpaneel sluit dan automatisch.

Met het oog op een extra dynamisch uiterlijk hebben we onder meer gekozen voor twee afzonderlijke rolbeugels achter de stoelen, terwijl het afdekpaneel waar de softtop onder ligt om dezelfde reden twee geprononceerde bollingen heeft, aldus Trevor Creed, Senior Vice President van Chrysler Group Design. De Chrysler Crossfire Roadster heeft uiteraard hetzelfde innemende karakter als het coupémodel. Zowel open als dicht is de Crossfire Roadster een schitterend ogende sportwagen.

Met zijn lange neus en korte achterzijde is de Roadster direct herkenbaar als Chrysler Crossfire. Aan weerszijden van het nieuwe Chrysler-merkembleem strekken zich over de volle breedte van de grille twee verchroomde vleugels uit. De grille gaat daarna naadloos over in de fraai gewelfde motorkap. Een kenmerkende vouw die begint in het midden van de motorkap, loopt door tot aan de dubbele uitlaat. Voor de Crossfire Roadster zijn de kenmerkende heupen boven de achterwielen plus het van breed naar smal toelopende middendeel van de achterzijde behouden gebleven. Zelfs de naden van de softtop zijn met dit design in lijn gebracht.

Deze stijlelementen benadrukken de krachtige uitstraling van de Crossfire. Ook de grote wielen en brede banden van de Crossfire Roadster dragen bij aan dit beeld; vóór meten ze 18 inch, achter zelfs 19 inch. Ook de achterspoiler, die bij 90 km/h automatisch uitklapt, is op de Crossfire Roadster aanwezig. Het derde remlicht, dat bij het coupémodel boven in de achterruit zit, is nu in deze spoiler opgenomen.

Eigen stijl
Het tweezits interieur van de Chrysler Crossfire Roadster sluit stijlvol aan bij zijn spannende exterieur. Chrysler koos voor een interieurdesign dat past bij de kenmerkende vouw aan de buitenzijde van de auto. Die stijl is terug te vinden op de middenconsole, bij de versnellingspook en bij het instrumentenpaneel.

De stoelen zijn voorzien van lederen bekleding, waarbij het Chrysler-embleem als subtiel reliëf in de hoofdsteunen is verwerkt. Het contactslot zit niet aan de stuurkolom maar op het dashboard, naast het instrumentarium. De instrumenten zelf hebben witte cijfers op een zwarte achtergrond en zijn afgewerkt met een elegante, zilverkleurige omranding. De middenconsole en tal van andere interieurdelen hebben een zilverkleurige afwerking.

De Crossfire Roadster heeft een krachtige 3,2 liter V6-motor met drie kleppen per cilinder. Het maximum vermogen ligt op 160 kW (218 pk) bij 5.700 toeren per minuut, terwijl het koppel bij 3.000 toeren zijn hoogste waarde van liefst 310 Nm bereikt. Er is keuze uit een handgeschakelde zesversnellingsbak of een vijftraps automaat met Autostick.