Politie Friesland

Politieberichten 09/01 (13.00 uur) t/m 10/01 (13.00 uur)

Fryslân 10-01-2004 - Voor vragen over de politieberichten kunt op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur contact opnemen met bureau Communicatie via telefoon (058) 880 82 72.

Appelscha: fietser aangehouden
Een 18-jarige fietser uit Appelscha is zaterdag rond 01.45 uur aangehouden aan de Boerestreek. Een 52-jarige automobiliste verklaarde dat de fietser aan de Bruggelaan tegen haar auto was gereden en dat daardoor de spiegel was afgebroken. De fietser wilde niet meewerken aan de afhandeling van de aanrijding, wilde zijn personalia niet geven en verkeerde onder invloed van alcohol. De fietser werd daarom aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Op het politiebureau gaf de verdachte zijn personalia en blies 840 ug/l. De man werd na verhoor in vrijheid gesteld.

Oosterwolde: man aangereden
De politie kreeg vrijdag rond 23.30 uur een melding dat er aan het Hoge Stuk een man was aangereden. De politie trof in een woning een 33-jarige man uit Groningen die licht gewond was aan zijn been. De man werd ter plaatse in een ambulance behandeld. Het slachtoffer verklaarde opzettelijk te zijn aangereden. Hij heeft nog geen aangifte gedaan.

Sneek: aanhouding twee verdachten
Zaterdag rond 02.30 uur kreeg de politie een melding dat er twee mannen op het dak van een winkel aan de Oosterdijk zouden zitten. De politie trof een 23-jarige man uit Arnhem aan op het dak en hield deze man aan. De tweede verdachte, een 28-jarige man uit Arnhem, werd na een korte achtervolging te voet aangehouden aan het Normandiaplein. Bij beide aanhoudingen werd een politiehond ingezet. De verdachten werden niet gebeten. Op het dak trof de politie diverse goederen aan waaronder een koevoet, een schroevendraaier, een accuboormachine en een handschoen. Deze goederen zijn in beslaggenomen. De verdachte zijn overgebracht naar het politiebureau en ingesloten.

Leeuwarden: aanhouding verdachte
Een 20-jarige inwoner van Leeuwarden is zaterdag rond 04.00 uur aangehouden in de Doelensteeg. De politie kreeg een melding van een vechtpartij aan het Zaailand en trof daar een 35-jarige man, een 18-jarige vrouw en een 19-jarige vrouw uit Franeker aan. De drie verklaarden allen een klap te hebben gehad van de verdachte in een horecagelegenheid aan de Nieuwestad. Tijdens het gesprek zagen de aangevers de verdachte lopen en daarop hield de politie de man aan. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau en na verhoor weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: aanhouding verdachte
Een 42-jarige man uit Leeuwarden is zaterdag rond 05.10 uur aangehouden in een horecagelegenheid aan de Nieuwestad. De verdachte had een 33-jarige man uit Vrouwenparochie een vuistslag gegeven. De verdachte verklaarde dat de aangever de hele avond al dames lastig viel. Toen de verdachte daar iets van zei, probeerde de aangever hem een klap te geven die de verdachte kon ontwijken. Vervolgens gaf de verdachte de aangever een vuistslag die wel raak was.

Emmeloord: aanhouding verdachte na achtervolging
De politie heeft zaterdag rond 04.10 uur aan de Revelsant een 28-jarige auotmobilist na een achtervolging aangehouden. De politie wilde de automobilist in Lemmer aan de Sluisweg controleren toen deze er vandoor ging. Hierna ontstond een achtervolging via het Lemsterpad, de Hopweg, de Lemsterweg, Bant en uiteindelijk Emmeloord waarbij snelheden van 120 tot 130 km/u zijn gereden. De politie heeft de automobilist meerdere stoptekens gegeven. Deze zijn allen genegeerd door de verdachte. Op het politiebureau bleek de verdachte te hebben gedronken. Hij blies 660 ug/l. De verdachte bleek niet in het bezit van een geldig rijbewijs. Ook bleek dat de verdachte nog een straf moest uitzitten.

Leeuwarden: aanrijding met letsel
Een 57-jarige fietser uit Leeuwarden is vrijdag rond 13.30 uur gewond geraakt bij een aanrijding aan het Hoeksterend. De fietser kwam vanaf de Vlietsterbrug en wilde ter hoogte van de kazerne de straat oversteken. Hierbij zag hij een taxibus, die in dezelfde richting als hij reed, over het hoofd. De fietser is per ambulance met onbekend letsel naar MCL-Zuid gebracht.

Oosterwolde: radarverklikker in beslaggenomen
Vrijdag rond 15.50 uur is de radarverklikker van een 32-jarige auutomobilist uit Meppel in beslag genomen. De politie zag de automobilist aan de Venekoterweg rijden met een radarverklikker in de auto.

Menaldum: aanrijding met letsel
Een 57-jarige man (woonplaats onbekend) is vrijdag rond 17.15 uur gewond geraakt bij een supermarkt aan de Moolnersrak door een aanrijding. Een 82-jarige automobilist uit Menaldum wilde vanaf een parkeerplaats wegrijden toen hij met zijn voet klem kwam te zitten tussen het gaspedaal en een vloermat. Hierdoor had de automobilist zijn voertuig niet meer onder controle. Op dat moment liep het slachtoffer voor de supermarkt. De auotmobilist reed vooruit, kon niet meer op tijd remmen en reed tegen het slachtoffer aan. Vervolgens reed de automobilist achteruit en vervolgens weer vooruit en raakte hierbij twee personenautos en een brievenbus. Ook werd een ruit, een kist en drie fietsklemmen van de supermarkt vernield. Het slachtoffer is met een beenwond per ambulance naar het MCL-Zuid gebracht.

Grou: aanrijding met letsel
Een 25-jarige vrouw uit Grou is vrijdag rond 15.50 uur gewond geraakt bij een aanrijding aan de Reinerswei. De automobiliste reed in de richting van Grou en is door nog onbekende oorzaak aan de linkerkant van de weg geraakt. Zij raakte vervolgens in de berm, schoot over een greppel en botste met de linkerzijde van de auto tegen een boom. Deze boom ontwortelde vervolgens en viel om. De auto kwam op de boom tot stilstand en drukte het dak van de auto in, waardoor de automobiliste bekneld raakte. De brandweer knipte de auto open. Het slachtoffer is per ambulance met letsel aan haar nek overgebracht naar het MCL-Zuid.

Makkum: aanhouding drie verdachten
De politie heeft vrijdag rond 21.30 uur twee mannen van 18 jaar en een jongen van 15 jaar, uit Sneek aangehouden. Een getuige meldde de politie te hebben gezien dat de drie de ramen van een abri aan de Lieuwkemastraat hadden ingegooid. De drie zouden daarna in een bus richting Bolsward zijn gestapt. Op het parkeerterrein Laad en Zaad in Bolsward zijn de drie verdachten in de lijnbus aangehouden. De verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau en na verhoor weer in vrijheid gesteld.

Bolsward: aanhouding verdachten inbraak woning
Een 19-jarige man uit Witmarsum, een 17-jarige jongen uit Bolsward en een 19-jarige man uit Tjerkwerd zijn vrijdag rond 23.30 uur aangehouden in een woning in de Claas Baardtstraat. De drie zaten in de woning van een vrouw uit Bolsward (leeftijd onbekend) en hadden ingebroken in deze woning en nog twee andere woningen in dezelfde straat. In de auto van de drie verdachten trof de politie twee televisies aan die vervolgens in beslag werden genomen. De verdachten zijn overgebacht naar het politiebureau voor verhoor.

Zwaagwesteinde: inbraak bedrijfspand
In een bedrijfspand aan de Voorstraat is in de nacht van vrijdag op zaterdag ingebroken. In het pand was een kluis geforceerd. Het is nog onbekend wat er weggenomen is. Men kwam binnen door een raam te forceren. Een 36-jarige inwoner van Zwaagwesteinde deed aangifte.

Rijden onder invloed
Achtereenvolgens: locatie van aanhouding, dag en tijdstip van aanhouding, gegevens verdachte, resultaat blaastest, rijverbod. Tegen alle verdachten is proces verbaal opgemaakt.

Franeker, Hertog van Saxenlaan, zaterdag rond 03.00 uur, 23-jarige automobilist uit Tzummarrum, 755 ug/l, rijbewijs ingevorderd.

Goutum, Waldwei, vrijdag rond 20.10 uur, 42-jarige automobilist uit Drachten, 765 ug/l, rijverbod van negen uren, rijbewijs ingevorderd.

Lemmer, Sluisweg, zaterdag rond 01.00 uur, 30-jarige automobilist uit Tollebeek, 645 ug/l, rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden, Groot Schavernek, zaterdag rond 01.00 uur, 44-jarige automobilist uit Leeuwarden, 805 ug/l, rijbewijs ingevorderd