Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie


Prestatieprijzen uitgereikt tijdens KNAU nieuwjaarsreceptie

(10-01-2004)

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de KNAU op 10 januari zijn de prestatieprijzen in de atletiek voor het jaar 2003 uitgereikt. Kamiel Maase ontving de Herman van Leeuwen beker voor zijn verkiezing tot atleet van het jaar. Lornah Kiplagat, de atlete van het jaar, nam de KNAU beker ontvangst.
Eric Cadee en Marije Langen werden uitgeroepen tot talenten van 2003.

De verkiezing van Kamiel Maase en Lornah Kiplagat tot atleet en atlete van het jaar was al op 4 januari bekend gemaakt. Bijna 1000 KNAU-leden maakten gebruik van de mogelijkheid om hun stem uit te brengen op hun favoriet. De verkiezing was opgezet in samenwerking met de redactie van het blad Atletiek Magazine.

Talent van het jaar werd Erik Cadee. Hij ontving hiervoor de Albert Spree beker.
Erik Cadee werd dit jaar Europees kampioen bij de junioren op het onderdeel discuswerpen en staat met zijn afstand van 54.05m tweede op de Europese ranglijst bij de junioren (met de 2kg discus). Nederland heeft er weer groot talent bij op de werpnummers.

Marije Langen werd gekozen tot talente van het jaar en ontving daarvoor de Fanny Blankers-Koen plaquette. De hoogspringster, dit jaar tweede jaars b-juniore, sprong met 1,86m een Nederlands juniorenrecord. Zij boekt eind 2003 de meeste progressie van alle topjunioren, werd opgenomen in de ploeg voor de Europacup landenteams en eindigde daar individueel op de derde plaats, en werd vierde bij de EJOF. Een bescheiden atlete met een hoog ambitieniveau.

De Ir. Wim de beer Plaquette voor een succesvolle organisatorische prestatie ging naar de Stichting FBK-Games. Door de jaarlijkse organisatie van de THALES FBK-Games, de toewijzing van de Europa Cup meerkamp in 2004, en de substantiële bijdrage aan het nationaal baancircuit levert de stichting een fantastische bijdrage aan de positieve ontwikkeling van topatletiek in Nederland De stichting wist in 2003, ondanks de economisch moeilijke tijd, een meerjarig partnership aan te gaan met THALES, waarmee het evenement verder kan worden uitgebouwd. Door de kwaliteit van de wedstrijd heeft de THALES FBK-Games zich de status van een Grand Prix 1 wedstrijd weten te verwerven.

De Frans Jutte Trofee, de prestatie-jaarprijs voor het jurywezen werd overhandigd aan het Jurycorps van Euro Champ in Assen. Het Jurycorps voor de Europese kampioenschappen voor mensen met een beperking gaf gedurende een week blijk van een hoge mate van inzet, betrokkenheid en inlevingsvermogen. Ondanks de grote hoeveelheid disciplines en de vaak lange dagen wist men zich met veel enthousiasme in te zetten voor de atleten. Dit heeft beslist bijgedragen aan de verdere bewustwording en integratie van deze sportonderdelen binnen de organisatie van de KNAU.

De prijs voor een bijzondere prestatie ten aanzien van de breedtesport ging naar de Stichting evenementen Le Champion. Zij ontvingen daarvoor het beeldje De Loper.
Le Champion levert met haar professionele aanpak een belangrijk aandeel in de ontwikkeling van de loopsport in Nederland. Met de organisatie van o.a. de Dam tot Damloop, de Halve van Egmond en de ondersteuning van de Amsterdam marathon zijn zij betrokken bij drie evenementen waarbij zon 60.000 lopers op de been gebracht worden.

Nederland heeft een sterke positie in de internationale veteranenatletiek. De winnaars van de veteranenbeker moeten dus van goeden huize komen om voor deze prijs in aanmerking te komen. De veteraan van 2003 is geworden: Glenn Gentle. Hij is een ambassadeur voor de veteranenatletiek en leverde tijdens de WK veteranen in Puerto Rico een prima prestatie door eerste te worden op de tienkamp. En ook bij de EK indoor veteranen wist hij het goud te pakken Bij de vrouwen ging de veteranenbeker naar Rietje Dijkman. Zij verzamelde het afgelopen jaar een groot aantal medailles. Tijdens de EK indoor won zij goud op hink-stap-sprong en drie bronzen medailles op 60m horden, 60m en hoogspringen. Tijdens de WK veteranen werd de medailleverzameling verder uitgebreid met een zilveren exemplaar op hink-stap-springen en 2 bronzen plakken op de 80m horden en de 300m horden.