Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 2378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

Persbericht

Datum Nummer persbericht
9 januari 2004 c007


Eerste 5 nieuwe parkeerautomaten op proef

In het stadscentrum worden zondag 11 januari vijf van de 143 bestaande parkeerautomaten vervangen door een nieuw type, genaamd ViPAS. Dit nieuwe apparaat werkt sneller, is makkelijker te bedienen en maakt het weer mogelijk zowel met muntgeld als chipknip (ook CityChip) te betalen binnen de singels. De gemeente gaat de ervaringen van de gebruikers onderzoeken.

De huidige betaalapparaten voor het parkeren op straat zijn bedrijfszeker, maar werken traag en zijn niet gebruikersvriendelijk. De gemeente kreeg in 2002 bij het invoeren van pasparkeren veel klachten hierover. Leverancier Vialis heeft de gemeente Nijmegen aangeboden de eerste zestig bestaande parkeerautomaten in het stadscentrum op haar kosten te vervangen door een beter werkend type. De andere 83 machines worden tegen kostprijs aangeboden.
Nijmegen is de eerste stad waar dit type op straat komt. Het is de afgelopen tijd uitvoerig getest. Nu is het moment aangebroken om het apparaat op straat uit te proberen. Daarvoor worden er eerst op zondag 11 januari vijf geplaatst bij:
- Parkeerterrein St. Josephhof
- Parkeerterrein Nassausingel
- Van Broeckhuysenstraat (ter hoogte van huisnummer 32) - Hertogstraat hoek van Broekhuysenstraat - Hertogstraat hoek Klein Mariënburg

De nieuwe automaten kunnen vanaf maandag 12 januari 09.00 uur worden gebruikt. Wanneer de eerste vijf apparaten de eerste week goed hebben gewerkt komen er voor eind januari twintig nieuwe bij. Dan start een proefperiode van drie weken waarin gebruikers naar hun ervaringen worden gevraagd. De resultaten daarvan kunnen leiden tot een verdere verbetering van het apparaat. Pas na eventuele aanpassingen en het uittesten daarvan zullen ook de andere verouderde apparaten worden vervangen door het nieuwe apparaat.
ViPAS
Dit nieuwe type heeft een helder display, met een duidelijke gebruikersinstructie en geeft desgewenst veel informatie bijvoorbeeld over tarieven. De gebruiker kan kiezen uit informatie in het Nederlands, Duits en Engels. Groot voordeel is dat het nieuwe apparaat sneller werkt en zowel munt als chipknipbetaalmogelijkheden heeft. Ook kan er gelijk betaald worden met de MasterCard. Later zal het betalen met creditcard van Visa mogelijk worden.
Met dit nieuwe apparaat is tevens voldaan aan de wens van het gemeentebestuur om het straatparkeren ook met muntgeld te kunnen betalen. De software voor de financiële afhandeling moet nog worden gecertificeerd door Interpay. Hiervoor zijn 25 apparaten nodig en een proefperiode van drie weken.

Proef
De gemeente hecht veel waarde aan de ervaringen van de gebruikers. Het apparaat is pas goed wanneer de gebruikers dat zo ervaren. In totaal zullen 450 gebruikers om hun ervaringen worden gevraagd.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling persvoorlichting, doorkiesnummer 024-3292380


---

Alle informatie in dit e-mailbericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht