Openbaar Ministerie

11 januari 2004

Mening bezoekers jeugdsite: niet het hele jaar door vuurwerk afsteken

Vuurwerk is leuk, maar het is onzin om dit het hele jaar door af te steken. De mening van de bezoekers van de jeugdsite van het OM was duidelijk. Ongeveer tweederde stemde tegen bij de stelling: het hele jaar door vuurwerk afsteken, dat moet kunnen. Op OM.nl luidde de stelling: de vuurwerkregels zijn betuttelend. Tweederde vond van niet, éénderde van wel.

De stelling op vetverkeerd.nl, de jeugdsite van het OM, maakte wel wat los. Liefst 99 bezoekers gaven hun mening. Tweederde, een ruimt meerderheid was het niet eens met de stelling dat het moet kunnen om het hele jaar door vuurwerk af te steken. Dat leverde reacties op als die van een bezoeker onder de naam Strijker1: ,,NEE, dat kan zeker niet! Er zijn teveel figuren die denken dat je vuurwerk naar mensen kan gooien omdat dat grappig en stoer is tegenover je vrienden. Vuurwerk alleen op bijzondere dagen en in de zomer op Scheveningen! Ook Kimbo was tegen: ,,Nou ik ben het er ook niet mee eens want dan is er toch niks meer aan met oud en nieuw hoe moet juh het dan gaan vieren met schoten uit een geweer ofzow neej man dat is echt onzin slaat nergens op oud en nieuw is niks zonder vuurwerk dus heel het jaar door is gewoon klont klaare onzin doei groetjuhs kimbo. Frank Witte vindt dat het wel moet kunnen, maar hij heeft een genuanceerd standpunt: ,,ik denk niet dat het veel kwaad zou kunnen om vuurwerk voor het hele jaar te legaliseren. in het begin zal het vooral de nieuwigheid zijn die jongeren ertoe zet om vuurwerk ook door het jaar af te steken. ik denk dat er daarna weer een stuk minder vuurwerk wordt verkocht, en dat het met de jaarwisseling weer toeneemd. qua doden is het heel simpel: zorg voor veilig vuurwerk en laat de koper instemmen met iets van Algemene voorwaarden, zodat je er uiteindelijk zelf voor verantwoordelijk bent, en dat je als er iets verkeerd gaat, er volledig zelf aansprakelijk voor bent en dat je dan ook de door jou aangerichte schade zelf moet vergoeden. In beide kanten waren mensen die zich niet falikant voor of tegen verklaarden. Sommigen waren voor, maar wilden dan speciale afsteekplekken of langere perioden of andere strengere eisen. Die zijn nodig om kinderen, dieren en oude(re) mensen te beschermen. Sommigen denken ook dat als je het vrijgeeft de lol er snel genoeg vanaf is. En dan waren er natuurlijk nog de mensen die gewoon vòòr zijn. Zoals J. van Boxtel: ,,Ik vind vuurwerk helemaal tegek van mij mogen die grens controles afgeschaft worden want in belgie hebben ze vet vuurwerk. En Michael Meeuws: ,,Ja Heel het Jaar door vuurwerk afsteken is goed omdat iedereen dan zoiets heeft van nou moet dat nu weer er zullen veel minder vuurwerkslachtoffers vallen. Omdat de mensen niet helemaal los gaan met hun vuurwerk op 31 december.

Op OM.nl luidde de stelling: De vuurwerkregels zijn betuttelend. Op Rechtstreeks, zoals het opiniegedeelte officieel heet, was sprake van beduidend minder reacties (15) en de discussie was buitengewoon genuanceerd. Tweederde (10) was het hier niet eens met de stelling, vier wel en één reactie was niet duidelijk in één van beide kampen te plaatsen.
H.G. Brasz was het er niet mee eens: ,,Vuurwerk in Nederland moet verboden worden, de enorme belasting op het miljeu, de kosten van de politie, de branden, ongelukken, het opruimen, en de verspilling aan gelden, geven dit duidelijk aan. Wij praten in Nederland constant over het miljeu, Groene stroom, enz. Maar wat heeft het voor zin? als er aan de andere kant de boel wordt verziekt.
B. Verkamman vertegenwoordigt het andere kamp: ,,Ik vind de regels niet betuttelend. Vuurwerk moet kunnen maar ga er dan vooral veilig mee om en veroorzaak niet te veel overlast.