Politie Midden- en West Brabant

Persbericht district Tilburg 11-01

Tilburg, 11 januari 2004.

Onderhandelaar politie en
vader verdachte beëindigen gijzeling

Verwarde Tilburger aangehouden
na vrijheidsberoving

TILBURG - De interventie van zijn 46-jarige vader en een professionele onderhandelaar van de politie Midden en West Brabant hebben vanmorgen rond tien over halfzeven geleid tot de aanhouding van een 23-jarige Tilburger. De man werd opgepakt in een woning aan de Kruidenlaan. Hij wordt verdacht van de vrijheidsberoving van een 7-jarig meisje. Tussen kwart over vijf vanmorgen en het moment waarop de Tilburger werd aangehouden beroofde hij het 7-jarig meisje van haar vrijheid, door haar op te sluiten in de toiletruimte van deze woning.

Rond kwart over vijf vanmorgen kwam er bij de politiemeldkamer van de politie de melding binnen dat de later aangehouden verdachte, waarvan bekend is dat hij een frequent drugsgebruiker is, zich had opgesloten in de toilet op de begane grond en dat hij een 7-jarig meisje bij zich had.

De man, die inderdaad onder invloed van drugs en alcohol was en verder een verwarde indruk maakte, wilde de politie, maar geloofde niet dat de toegesnelde agenten, echte agenten waren, ondanks het feit dat twee politiemensen hun legitimatiebewijs, als bewijs dat zij echte agenten zijn, onder de toiletdeur hadden geschoven. Verder had de man waanideeën en riep hij dat er mensen in zijn huis waren.

Alle inspanningen van de politie ten spijt en na het verwijderen van de overige drie personen in de woning kwam de man niet uit het toilet en gelet op de gevaarzetting die er voor het gegijzelde meisje bestond, besloot de Tilburgse politie een professionele onderhandelaar in te zetten.

Samen met de vader van de gijzelaar is men er in geslaagd dat de verdachte de toiletdeur opende. Hierna kon het meisje uit haar benarde positie worden bevrijd en de verdachte worden aangehouden. Het meisje bleef bij dit familiedrama ongedeerd.

De aangehouden verdachte is in het belang van het onderzoek in verzekering gesteld en de politie stelt een nader onderzoek in. Naast het politieonderzoek krijgt de verdachte ook professionele hulp van onder andere de Crisisdienst en Kentron (instituut voor verslavingszorg)

Tilburgse jongens (16 en 17)
betrokken bij diefstal BMW`s
Computersysteem leidt agenten naar gestolen BMW

TILBURG - Een geavanceerd computersysteem (Track and Trace System) in een BMW X5 heeft politieagenten vrijdagnacht richting deze eerder die nacht gestolen auto geloodst. De auto werd aangetroffen aan de Jules de Beerstraat in Tilburg. De politie slaagde er bij het aantreffen van de auto ook in om twee Tilburgse jongens van 16 en 17 jaar oud aan te houden. Zij zaten in de gestolen auto. Een derde verdachte die bij de auto werd aangetroffen wist te ontkomen.

De aangetroffen BMW X5 werd vrijdagnacht, tussen halftwaalf en kwart over twaalf gestolen uit een loods aan de Insulindestraat in Tilburg. Bij deze inbraak werden naast de BMW X5, nog drie andere BMW personenauto`s gestolen, waaronder een fonkelnieuwe uit de 5-serie. De gestolen auto`s stonden in deze loods om gepoetst te worden.

Een tweede BMW, die bij de inbraak aan de Insulindestraat werd meegenomen, werd vrijdagnacht teruggevonden aan de Rozemarijn in Oisterwijk en veilig gesteld.

Een derde gestolen BMW werd gistermiddag ook in Oisterwijk aangetroffen en veilig gesteld. De aangehouden verdachten zijn in het belang van het onderzoek in verzekering gesteld en de politie stelt een uitgebreid onderzoek in naar de overige daders.

Tankstation overvallen

TILBURG - Een tankstation aan de Beneluxlaan is zaterdagavond rond kwart over acht overvallen. De overval werd door een man gepleegd die een zwarte bivakmuts droeg. Onder bedreiging van een vuurwapen eiste de man van de 39-jarige vrouw, die in het tankstation werkzaam was, geld. Hij ging er met een klein geldbedrag vandoor. De bivakmuts die de man droeg is later teruggevonden nadat een politiehond het spoor van de overvaller volgde.

Burgers dragen inbreker over aan de politie

TILBURG - Een 33-jarige Tilburger is vrijdagmiddag 9 januari rond de klok van vijf uur in een woning aan de Simon Stevinstraat door de 30-jarige bewoner op heterdaad betrapt toen hij in zijn woning aan het inbreken was en een videorecorder had buitgemaakt. De bewoner wist de man samen met zijn overbuurman te overmeesteren en aan de politie over te dragen. Als de gewaarschuwde agenten ter plaatse arriveren hebben de beide Tilburgers de inbreker onder controle. De gestolen videorecorder had de inbreker bij zich. De agenten hebben de videorecorder inbeslag genomen. De man had de beide burgers bedreigd. De inbreker, veelpleger en een bekende van de politie, is in het belang van het onderzoek in verzekering gesteld. Niet uitgesloten is dat de man meerdere woninginbraken op zijn kerfstok heeft.

Woninginbrekers aangehouden

GOIRLE - Een 30-jarige man, die zonder vaste woon- of verblijfplaats is, werd vrijdagavond 9 januari rond kwart voor tien door de 56-jarige bewoner van een woning aan de Goirlese Dorpsstraat op heterdaad betrapt bij een diefstal. De man trof de dief aan in de keuken van zijn woning. De dief probeerde er nog wel tussenuit te knijpen, maar in de Oude Kerkstraat kon hij met behulp van een omstander aangehouden worden en overgedragen aan de gewaarschuwde politie. Bij het onderzoek dat hierop volgde bleek dat de aangehouden man de diefstal niet alleen pleegde. Zijn mededader, een 29-jarige Goirlese vrouw, die op de uitkijk stond, werd korte tijd later ook in de Oude Kerkstraat ook aangehouden. De 58-jarige Goirlenaar liep bij de confrontatie met de dief letsel aan het gezicht op toen hij aan zijn aanhouding wilde ontkomen. De beide dieven die bekend staan als veelplegers, zijn in het belang van het onderzoek in verzekering gesteld.

Hersenschudding, hoofdwond
en een gebroken sleutelbeen

TILBURG - Een 58-jarige Tilburger raakte vrijdagavond 9 januari rond halfzeven gewond toen hij op de Bredaseweg op zijn fiets door een passerende bromfietser, die slingerend reed, werd geraakt. De man liep hierbij een hersenschudding, een hoofdwond en een gebroken sleutelbeen op en werd door de GGD naar het TweeStedenziekenhuis in Tilburg gebracht. De politie stelt een onderzoek in naar de juiste toedracht van het ongeval. Zo is zij onder andere op zoek naar de identiteit van de betrokken bromfietser.

Tilburgse jongen raakt
gewond bij avontuur op bromfiets

TILBURG - Een 15-jarige Tilburgse jongen raakte vrijdagavond 9 januari rond halfacht aan het Pater van den Elsenplein gewond, toen een avontuur op een bromfiets voor hem niet goed afliep. De jongen kwam met de bromfiets in aanrijding met de auto van een 39-jarige Tilburger, die hierbij behoorlijk beschadig raakte. Bij het omgeval liep de Tilburgse bromfietser een wond boven het rechter oog, een wond aan de linker hand en twee verwondingen aan het rechter been op. De gealarmeerde GGD heeft de bromfietser naar het St. Elisabethziekenhuis vervoerd. De gewonde bromfietser reed zonder helm, voerde geen verlichtingen de bromfiets waarop hij reed was bovendien niet verzekerd.

Wegpiraat rijdt twee vrouwen het ziekenhuis in

TILBURG - Een 19-jarige man uit Riel heeft gisteren aan de Professor van Buchemlaan door veel te hard en roekeloos te rijden twee vrouwen het ziekenhuis ingereden. Een 45-jarige vrouw uit Tilburg liep hierbij een gecompliceerde beenbreuk op. Ook een hand van de vrouw liep botbreuken op. Het tweede slachtoffer, een 19-jarige vrouw uit Rotterdam, liep een wond aan een knie op die gehecht moest worden. Verder liep de Rotterdamse kleinere verwondingen op die veroorzaakt werden door rondvliegend glas van een BBA-bushokje. De man uit Riel verklaarde tegenover de politie dat hij met een snelheid van rond de 90 kilometer over de Professor van Buchemlaan reed. Toen hij achterom keek waar zijn vriend bleef merkte hij dat hij op de verkeerde weghelft terecht was gekomen sen bij het corrigeren raakt hij de macht over het stuur kwijt. Zijn auto gaat aan het tollen en komt in een bushokje aan de Professor van Buchemlaan tot stilstand. Daar stonden de beide slachtoffers te kijken naar de vertrektijden van de bus. Het bushokje werd totaal vernield. De politie maakt proces-verbaal op.

Agenten houden straatrover aan

TILBURG - Vannacht, even na middernacht, hebben agenten aan het Verdiplein een 24-jarige man uit Tilburg aangehouden. Hij wordt verdacht van de beroving van de mobiele telefoon van een 24-jarige man uit Sprang-Capelle. De mobiele telefoon van het slachtoffer werd uit zijn handen getrokken toen hij op weg was naar zijn geparkeerde auto. Net op het moment dat de man naar huis wil rijden ziet hij een surveillerende politie-eenheid op het Verdiplein. Die spreekt hij aan en samen met het slachtoffer wordt er meteen een onderzoek in gesteld en kon de verdachte op aanwijzing van het slachtoffer door de agenten kort daarna aan het Verdiplein in de kraag worden gepakt. Bij zijn aanhouding vond de verdachte het ook nog nodig om de agenten te beledigen.

Bredanaar overtreedt alcoholverbod

TILBURG - Vrijdagavond 9 januari rond halfelf hebben agenten aan de Jan Heijnsstraat een 39-jarige man uit Breda op de bon geslingerd omdat hij hier met een blik bier in de hand rondliep. De Jan Heijnsstraat en omgeving is door de gemeente Tilburg aangewezen als een gebied waarvoor, in verband met overlast in het verleden, een alcohol verbod geldt. Het politieteam Wilhelminapark controleert hier strikt op. `s Nachts rond tien over vijf werd de man door de politie weer aangehouden toen hij in de Tuinstraat kerstbomen die daar langs de weg lagen in brand probeerde te steken. Hij deed dat om aandacht te trekken.

Jongens gooien met molotovcocktail

GOIRLE - Twee nog onbekende jongens hebben vrijdagavond 9 januari rond elf uur aan de Burgemeester Voskensstraat in Goirle geprobeerd om met een molotovcocktail een brievenbus van TPG Post te vernielen. Dit mislukte omdat de molotovcocktail pas op de grond in brand vloog. De politie heeft in de omgeving een onderzoek naar de onbekende jongens ingesteld en verschillende buurtbewoners gehoord. De vandalen werden echter niet meer aangetroffen.

Agenten halen ongewenst wapen uit auto

TILBURG - In de nacht van vrijdag 9 op zaterdag 10 januari, rond de klok van kwart over twaalf hebben agenten aan de Bellinistraat een 20-jarige inwoner van Kaatsheuvel op de bon geslingerd. Bij een routinecontrole zagen de agenten in een vak van een portier een houten knuppel liggen. De man werd bekeurd in verband met overtreding van de Wet Wapens en Munitie. De aangetroffen knuppel hebben de agenten uiteraard inbeslag genomen.

Agenten houden vervelende wildplasser aan

TILBURG - Agenten hebben in de nacht van vrijdag 9 op zaterdag 10 januari rond twee uur, een 42-jarige man uit Tilburg aangehouden. De man werd door de agenten betrapt toen hij in het Wilhelminapark tegen een boom stond te sassen. Als de agenten de man vervolgens willen bekeuren wenst hij slechts een deel van zijn persoonsgegevens op te geven. Aan het bureau was de man wat meer coöperatief. Met een proces-verbaal op zak werd hij weer naar huis gestuurd.

Agenten houden Tilburger aan

TILBURG - Vrijdagnacht om tien over twee hebben agenten tijdens het horecatoezicht in de Tilburgse binnenstad een 45-jarige Tilburger aangehouden. Dat gebeurde nadat de politie een melding kreeg over ongeregeldheden bij een horecazaak aan de Heuvel. Daar bleek dat de man een woordenwisseling had gehad met zijn ex. Ondanks het feit dat de toegesnelde agenten in het conflict willen bemiddelen, had de Tilburger daar geen oren naar. Als de agenten, om verdere problemen te voorkomen, van de man vorderen om zich daar te verwijderen, voldoet hij hier niet aan, waarop hij wordt aangehouden.

Agenten halen Tilburger
met flinke slok op van de weg

TILBURG - Vrijdagnacht, even voor drie uur, hebben agenten aan de Hoefstraat een 39-jarige Tilburger aangehouden, nadat bleek, dat de man met een flinke slok op achter het stuur van zijn auto zat. Kort daarvoor hadden getuigen de politie gebeld met de mededeling dat er een dronken man met zijn auto over de Besterdring reed. Met de aangehouden verdachte was geen zinnig gesprek mogelijk en bovendien gedroeg hij zeer erg recalcitrant, reden waarom de man werd ingesloten. Het rijbewijs van de Tilburger is door de politie ingevorderd. Nadat de man weer nuchter was heeft de politie de man gehoord en hierna weer in vrijheid gesteld.

Goirlenaar opgepakt na doorrijden bij aanrijding

GOIRLE - Aan de Van Haestrechtstraat hebben agenten vrijdagnacht rond tien voor vier een 18- en een 19-jarige Goirlenaar aangehouden. De mannen hadden aan de Acacialaan in Goirle met hun auto een aanrijding veroorzaakt (paaltje omver gereden) en waren hierna doorgereden. Als de politie de mannen in de Van Haestrechtstraat aantreft blijkt dat de 19-jarige Goirlenaar de bestuurder van de auto was, die bovendien drank op had. Aan het bureau blies hij bijna 1.20 promille. Na verhoor zijn de Goirlenaren weer in vrijheid gesteld. De bestuurder kreeg een rijverbod van vijf uur en de politie maakt tegen beiden proces-verbaal op.

Tilburgers verstoren openbare orde

TILBURG - Aan de Heuvel hebben agenten, tijdens het horecatoezicht in de Tilburgse binnenstad, in samenwerking met hun collega`s van het bikersteam, vrijdagnacht rond vier uur, twee Tilburgers (19 jaar oud) aangehouden. Het duo had onenigheid met elkaar na een verloren potje kaarten en verstoorden de openbare orde. Zo probeerde een van hen met een fiets te gooien. Aanvankelijk wist een van hen te ontkomen maar met de inzet van de bikers was dit slechts een kwestie van tijd.

Lastige klant door agenten opgepakt

TILBURG - Tijdens het horecatoezicht vrijdagnacht hebben agenten om tien over halfvijf aan de Heuvel een 24-jarige man uit Oisterwijk aangehouden. De man gedroeg zich vervelend bij een horecagelegenheid. In verband met zijn gedrag mocht de man ook niet meer binnen. Een van de portiers van dit bedrijf, een 26-jarige Tilburger, kreeg bij de schermutselingen die volgden, enkele klappen op het achterhoofd en de man vernielde ook de jas van de portier. Agenten hebben de man aangehouden.

Gewelddadige winkeldieven aangehouden

TILBURG - Aan de Besterdring hebben agenten zaterdagmorgen rond de klok van kwart over elf een 45-jarige man uit Nieuw Vossemeer aangehouden. In een supermarkt aan de Spoordijk nam de man levensmiddelen weg en bedreigde in deze winkel ook de caissière. Aan de hand van het signalement dat van de dief werd gegeven kon hij later op de Besterdring worden opgepakt.

TILBURG - Een 45-jarige vrouw uit Breda is zaterdagavond rond tien voor halfacht aan het Lieve Vrouweplein aangehouden als verdacht van winkeldiefstal met geweldpleging. De vrouw had in een supermarkt goederen ter waarde van bijna 30 euro weggehaald. Toen de vrouw bij de diefstal werd betrapt vluchtte zij weg maar een
beveiligingsmedewerkers wist de vrouw te achterhalen en op te pakken. Hierbij begon de vrouw te slaan en te schoppen, maar met behulp van ander winkelpersoneel kon men de vrouw overmeesteren en aan de politie overdragen. De winkeldievegge is in verzekering gesteld en de politie stelt een nader onderzoek in.

Tilburgse vrouw vernielt kleding in winkel

TILBURG - Aan de Heuvelstraat hebben agenten zaterdagmiddag rond halftwee een 20-jarige vrouw uit Tilburg aangehouden. Zij had in een winkel kleding vernield, door er de waver op onprofessionele wijze af te halen Met een geldboete van 150 euro werd de aangehouden vrouw weer naar huis gestuurd.

Tilburgse vrouw loopt
hersenschudding op bij beroving

TILBURG - Een 25-jarige vrouw uit Tilburg liep gisteravond rond kwart over zeven een hersenschudding op toen zij aan de Buitenstraat van haar tas werd beroofd. De vrouw kwam met haar fiets ten val nadat de dader de tas van de vrouw, die om haar nek hing, met een ruk wegnam. De GGD heeft de vrouw onderzocht en naar haar woning gebracht. Zij liep bij de beroving een hersenschudding op. De beroving werd gepleegd kort nadat de vrouw bij een supermarkt aan de Jan Heijnsstraat geld pinde. De politie stelt een onderzoek in.

Politie houdt alcoholcontrole

TILBURG - Zaterdagmiddag en -avond heeft de politie op diverse locaties een alcoholcontrole gehouden. In totaal controleerden de vijftien agenten die bij de controle waren ingezet 320 voertuigen. De controle werd gehouden aan de Campenhoefdreef in Tilburg (175 gecontroleerde voertuigen), de Bijsterveldenlaan te Tilburg (77 gecontroleerde voertuigen), de Kreitenmolenstraat in Udenhout (35 gecontroleerde voertuigen) en de Molenstraat in Berkel-Enschot (33 gecontroleerde voertuigen). Er werd een automobilist aangehouden omdat hij met te veel drank op achter het stuur zat (bijna 1 promille).

TILBURG - Aan de Baden Powelllaan hebben agenten vannacht even na drie uur een 54-jarige Tilburger aangehouden nadat bij controle bleek dat de man met een slok op achter het stuur van zijn auto zat. Aan het bureau blies de man bijna 1.40 promille. Hij kreeg een rijverbod van 6 uur en zijn rijbewijs werd ingevorderd. De politie maakt proces-verbaal op.

TILBURG - Zaterdagavond rond elf uur hebben agenten aan de Anijshof in Tilburg een 41-jarige man uit deze stad aangehouden. De man wordt verdacht van de mishandeling van zijn 28-jarige stiefzoon, die op bezoek was bij een tante in de Hesperenstraat. Als de stiefzoon aangeeft dat hij niet mee wil krijgt hij van de later aangehouden verdachte stompen in de maagstreek en wordt hij met zijn gelaat tegen een autoportier aangeslagen. Het slachtoffer werd ter observatie in het ziekenhuis opgenomen omdat mogelijk zijn milt door de mishandeling beschadigd raakte. De verdachte werd met een dagvaarding weer in vrijheid gesteld.

Agenten pakken man op voor huisvredebreuk

TILBURG - Aan de Flanelstraat hebben agenten vannacht, even voor twee uur een 20-jarige man uit Tilburg aangehouden. Hij was een woning binnengedrongen en wenste die, ook niet na vordering te verlaten. Hierop hebben de agenten de man aangehouden.

Vandalen opgepakt

TILBURG - Aan de Besterdring hebben agenten tijdens het horecatoezicht drie vandalen aangehouden. Tijdens hun dienst werden de agenten aangesproken dat de later aangehouden verdachten met kerstbomen aan het gooien waren. Hierbij raakte een auto beschadigd. Het drietal is afkomstig uit Rotterdam, Den Haag en Hilvarenbeek en respectievelijk 20, 27 en 19 jaar oud. De verdachten zijn bereid de schade te vergoeden. De politie maakt proces-verbaal op.

Agenten halen zwarte taxi van de weg

TILBURG - Vannacht, even na vijf uur, hebben agenten aan de Besterdring een 35-jarige man uit Tilburg bekeurd omdat hij voor 20 euro drie personen vervoerde. Een zwarte taxi dus.
8

Bron: Carel Bouman