Politie Zaanstreek-waterland


18:39 09-JAN-04
LOC: PURMEREND, BURGEMEESTER D KOOIMANWEG

Gevluchte winkeldief toch aangehouden

Een 31-jarige man uit Edam werd door de politie aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Een Amsterdamse politieagent in zijn vrije tijd zag dat de man, in gezelschap van nog een andere man, twee koffiezetapparaten wegnam uit een warenhuis en daarmee naar zijn auto liep. De verdachte legde de apparaten vervolgens in zijn auto. Daarop sprak de agent beide mannen aan, waarna de onbekende man hard wegliep. De later aangehouden verdachte zag kans snel met zijn auto weg te rijden voordat hij kon worden aangehouden. Ongeveer drie kwartier later zag een surveillance-eenheid de verdachte in zijn auto rijden en hielden hem aan. Bij een confrontatie met de Amsterdamse agent werd de man herkend. Hij ontkende de diefstal. De koffiezetapparaten werden niet meer gevonden. Vlak voor zijn in vrijheidstelling bleek, dat er nog een veroordeling voor een andere strafzaak voor de man openstond, waarop hij opnieuw werd aangehouden en ingesloten.
De andere bij de diefstal betrokken man is nog voortvluchtig.

01:48 10-JAN-04
LOC: PURMEREND, SIGNAAL

Autodieven aangehouden

Een 16-jarige jongen en een 21-jarige man, beiden uit Hoorn en een 16-jarige jongen uit Hoofddorp werden door de politie aangehouden, omdat zij in het bezit waren van een gestolen auto. Twee van hen werden op het industrieterrein lopend aangetroffen. Zij verklaarden te zijn afgezet en zo weer opgehaald te worden. In hun onmiddellijk omgeving stond echter een auto die, in tegenstelling tot alle andere geparkeerde auto's, geen beslagen ramen had. Daarin bleek de derde aangehouden verdachte te zitten. Bij controle van de auto bleek deze als gestolen gesignaleerd te staan voor de politieregio Flevoland. De verdachte jongen uit Hoofddorp probeerde nog weg te rennen, maar koos eieren voor zijn geld, toen hij door een diensthond werd achtervolgt. Alle verdachten werden naar het bureau overgebracht en later overgedragen aan de politie in Flevoland.

02:34 10-JAN-04
LOC: ZAANDIJK, PROV WEG ZAANDAM - CASTRICUM

Man aangehouden op gestolen bromscooter

Een 19-jarige man uit Zaandam werd door de politie aangehouden omdat hij op een gestolen bromscooter reed. De man trok de aandacht van de politie omdat hij met een vrouw als passagier zonder helm op de scooter reed. Bij controle bleek de diefstal. De man werd ingesloten. Later verklaarde hij de scooter een aantal dagen eerder van een vriend te hebben geleend. Hij vermoedde wel, dat de scooter van diefstal afkomstig was.
Van de diefstal werd op 22 december aangifte gedaan. De scooter werd vanuit de achtertuin van een woning in Koog aan de Zaan ontvreemd.

02:58 10-JAN-04
LOC: MONNICKENDAM, KERKSTRAAT

Jeugdige vandalen op heterdaad betrapt

Twee broers van 15 en 17 jaar uit Monnickendam werden door de politie aangehouden wegens vandalisme. Een surveillance-eenheid zag de broers lopen in gezelschap van nog andere jongens. Omdat er in de omgeving van de Kerstraat nogal eens wat wordt vernield, hebben de agenten de jongens onopvallend gevolgd. Het groepje trok luidkeels zingend en schreeuwend door de straat. De agenten zagen dat er verschillende afzettingsborden onder andere van de markt, omver werden gegooid of midden op de rijbaan werden gezet. Ook werd er tegen schuttingen getrapt. Toen één van de aangehouden jongens een kinderfietsje van het erf van een woning wegnam grepen de agenten in. Na verhoor op het bureau werden de knapen bij hun ouders afgeleverd.


11:59 10-JAN-04
LOC: PURMEREND, WESTERWEG

Schuur leeg gestolen

In de afgelopen avond of nacht heeft men een schuur van een woning nagenoeg leeg gestolen. De bewoner is aan het verhuizen en was niet aanwezig. Uit de schuur stal men onder andere een trailer met een rubberboot en buitenboordmotor, divers elektrisch handgereedschap, een gereedschapkist met handgereedschappen, een hardhouten tuinset en een zadel en hoofdstel voor een pony. Men kwam de schuur binnen door het slot te verbreken.

12:50 10-JAN-04
LOC: PURMEREND, GILDEPLEIN
Brutale fietsdiefstal
Een 21-jarige man uit Purmerend liep met een damesfiets in zijn ene hand en zijn mobiele telefoon in zijn andere hand. Plotseling werd de fiets uit zijn handen gerukt en zag hij een man op de fiets stappen en daarmee hard wegfietsen. De dader was een blanke man van ongeveer 23 jaar oud met zwart achterovergekamd haar. Hij was ongeveer 1.80 m lang en had een slank postuur. Hij droeg een donkere half lange jas, mogelijk met de tekst "Bad Boys", een blauwe spijkerbroek en witte gympen.

18:11 10-JAN-04
LOC: VOLENDAM, DUKATON
Agressieve vernieler aangehouden
Een 39-jarige man uit Volendam werd door de politie aangehouden, omdat hij op heterdaad was betrapt bij het ingooien van ruiten van een woning. Hij zou dit een dag eerder ook hebben gedaan, maar werd toen niet op heterdaad betrapt. Tijdens zijn aanhouding was hij zeer agressief tegen de agenten en verzette zich hevig. Tijdens zijn overbrenging naar het bureau schold hij de agenten uit en bedreigde hen met de dood. In de politieauto trachtte hij een portier van de auto open te trappen. Ook in het bureau bleef de man zich zeer agressief gedragen. In de ophoudkamer schopte en sloeg hij tegen de deur en bevuilde de kamer. Ook trok hij al zijn kleren uit. Eenmaal in een cel stopte dit gedrag niet. Ook de cel werd door hem bevuild, hij vernielde de matras en propte hij de hem verstrekte lakens in het toilet. De man werd in verzekering gesteld.

20:04 10-JAN-04
LOC: KROMMENIE, ZUIDERHOOFDSTRAAT
Fietsendief aangehouden dankzij oplettende getuige
Een 15-jarige jongen uit Krommenie werd door de politie aangehouden op verdenking van fietsdiefstal. De politie was op de jongen attent gemaakt door een oplettende getuige. De jongen was in het bezit van een mountainbike en stond, in gezelschap van nog een andere jongen, te telefoneren. Toen de getuige de jongens passeerde, hoorde hij de telefonerende jongen in de telefoon tegen iemand zeggen, dat hij de fiets had gestolen. De getuige waarschuwde een op dat moment naderende surveillance-eenheid van de politie en vertelde de agenten wat hij had gehoord. De agenten hielden de jongens staande en stelden een onderzoek in naar de herkomst van de fiets. Deze bleek eerder die dag in Alkmaar te zijn gestolen. Daarop werden beiden jongens aangehouden. Al snel bleek de andere jongen niets met de diefstal te maken te hebben gehad, waarna hij weer in vrijheid werd gesteld. De aangehouden jongen bleek al eerder in bewaring gezeten te hebben voor een andere strafzaak. Hij was echter in vrijheid gesteld op voorwaarde dat hij zich niet meer aan strafbare feiten schuldig zou maken. De verdachte in verzekering gesteld.

23:47 10-JAN-04
LOC: ZAANDIJK, DR J MULDERSTRAAT
Spiegels van auto's afgetrapt
Van tenminste vijf geparkeerde auto's werden de spiegels afgetrapt. Getuigen hebben gezien, dat een groepje van vier fietsende jongens de daders waren. De jongens reden in de richting van de Provincialeweg. Gedupeerden worden dringend verzocht aangifte te doen. Andere getuigen worden verzocht contact op te nemen met het wijkteam Rooswijk via 0900-8844

05:26 11-JAN-04
LOC: ZAANDAM, DAM
Agressieve vrouw schopt en slaat agente
Een dronken 34-jarige vrouw uit Zaandam werd aangehouden, omdat zij zich niet wilde verwijderen van de Dam. De vrouw werd daarop zeer agressief en schopte een agente tegen haar been en gaf haar een vuistslag in haar gezicht. De agente moest zich onder medische behandeling stellen wegens een losgeslagen kies en tand.
De vrouw wilde na sluitingstijd nog bij een horecagelegenheid naar binnen, maar werd door de portier geweigerd. Te hulp geroepen agenten probeerden, samen met een vriendin van de vrouw, haar herhaalde malen in een taxi te krijgen, maar de vrouw kwam steeds terug naar de Dam. Tijdens de overbrenging naar het bureau schold de vrouw de agenten uit en bedreigde hen. Ook aan het bureau bleef de vrouw agressief. Zij werd ter ontnuchtering ingesloten.

Verkeershandhaving


J. van der Molen


Telefoon (075) 687 40 80

Fax (075) 687 33 59

Nr. vht-110104


Alcoholcontroles Politie Noord-Holland: 116 aanhoudingen na 8.280 blaastesten


Van zaterdagavond 10 januari tot zondagochtend + 5:00 uur hebben vier politiekorpsen in Noord-Holland op ruim veertig locaties bestuurders gecontroleerd op het rijden onder invloed van alcohol.
Tijdens de alcoholcontroles heeft de politie 8.280 bestuurders laten blazen en hierbij werden 116 aanhoudingen verricht. Automobilisten, motorrijders en bromfietsers werden op het gebruik van alcohol gecontroleerd. Drie bestuurders hadden een alcoholgehalte dat maar liefst vier keer zo hoog was (2 ?) als is toegestaan. Nog eens acht automobilisten bleken zo ernstig onder invloed (meer dan tweeëneenhalf keer de toegestane hoeveelheid) dat ook zij hun rijbewijs direct moesten inleveren. Van twee bestuurders die bij een ongeval betrokken waren, in Haarlem en in West-Friesland, werd het rijbewijs ook ingevorderd. In Noord-Holland Noord was een drankrijder helemaal niet in het bezit van een rijbewijs. Dit bleek al eerder te zijn ingevorderd. Het was de vierde keer binnen vijf jaar dat de man werd aangehouden voor het rijden met drank op.
In totaal werd voor 80 bestuurders proces-verbaal opgemaakt wegens het rijden onder invloed van drank. In Haarlem, IJmond en in West-Friesland werden vier bestuurders er van verdacht onder invloed van drugs te rijden. Tegen de bestuurders werd proces-verbaal opgemaakt. Een bloedproef moet uitwijzen of er sprake is van druggebruik.
In West Friesland probeerde een automobilist aan de controle te ontsnappen. Na een achtervolging werd de man alsnog aangehouden, hij bleek de alcohollimiet ruim drie keer te hebben overschreden.
In Alkmaar werden tijdens de alcoholcontrole ook taxichauffeurs gecontroleerd. Medewerkers van de Inspectie Verkeer en Waterstaat, afdeling Personenvervoer controleerden zo'n 25 taxi's. Hierbij werden tien processen-verbaal opgemaakt. De overtredingen betroffen ongekeurde taxameters, het niet hebben van een (geldige) werkmap of het niet goed ingevuld hebben hiervan, het niet hebben van een apk-keuringbewijs en het niet hebben van een chauffeurspas.

Hieronder de resultaten per politiekorps:

Politie Noord-Holland-Noord Politie Kennemerland
Aantal blaastesten: 1.773 stuks Aantal blaastesten: 2.656
Aantal aanhoudingen: 23 Aantal aanhoudingen: 46
Hoogste alcoholgehalte: 950 (g/L (2,2?) Hoogste alcoholgehalte: 900 (g/L (2?)
Invorderingen rijbewijs: 3 Invorderingen rijbewijs: 4


Politie Amsterdam-Amstelland Politie Zaanstreek-Waterland
Aantal blaastesten: 3.165 Aantal blaastesten: 686

Aantal aanhoudingen: 40 Aantal aanhoudingen: 7
Hoogste alcoholgehalte: 915(g/L (2,1?) Hoogste alcoholgehalte: 570 (g/L (1,3?)
Invorderingen rijbewijs: 6 Invorderingen rijbewijs: 1


195 Politiemensen werkten mee aan de provinciale alcoholcontrole in Noord-Holland.

Feiten over het rijden onder invloed van alcohol

Het rijden onder invloed is geen normale verkeersovertreding, het is een misdrijf;
In Nederland overlijden jaarlijks 300 mensen (incl. kinderen) in het verkeer omdat bestuurders met alcohol op ongevallen veroorzaken.
Alcohol in het verkeer eist meer dan 4.000 zwaargewonden en kost de maatschappij zo'n E 2 miljard per jaar. De emotionele gevolgen zijn echter niet in cijfers of geld uit te drukken;
In Noord-Holland wordt bijna 10 % van het totaal aantal ongevallen veroorzaakt door alcoholgebruik. Meer dan de helft van de aangehouden alcomobilisten komt rechtstreeks uit een horecagelegenheid of van een festiviteit of evenement;
Bij een alcoholpromillage van 0,5 is de kans op een ongeval ongeveer anderhalf keer zo groot al zonder alcoholgebruik. Behalve op de ongevalskans heeft alcoholgebruik ook een sterk effect op de letselernst. Bestuurder met meer dan 1.5 promille alcohol in hun bloed hebben ongeveer 200 keer zoveel kans om bij een verkeersongeval om het leven te komen als nuchtere bestuurders.
Onderzoek heeft uitgewezen dat veel meer mannen dan vrouwen onder invloed rijden. Jonge vrouwen (tot 25 jaar) blijken het minst vaak met een slok op rijden. Ook oudere vrouwen (vanaf 50 jaar) stappen relatief minder vaak in beschonken toestand in de auto. Over het algemeen rijden jongeren minder vaak onder invloed dan ouderen (vanaf 50 jaar). En ouderen zitten minder vaak dronken in de auto dan de 35- tot 50-jarigen. De meeste drankrijders zijn dan ook te vinden in de groep mannen tussen de 35 en 50 jaar.
Bij een alcoholgehalte tussen 220 (g/L en 571 (g/L, wordt proces-verbaal opgemaakt. Bij een alcoholgehalte tussen de 220 (g/L en de 350 (g/L krijgt de bestuurder een zgn. transactievoorstel: een boete van E 220,--. Bij meer dan 350 (g/L kan dit bedrag oplopen tot E 480--. Vaak wordt ook een dagvaarding uitgereikt en moet de bestuurder voor de rechter verschijnen. Bij 571 (g/L of meer vordert de politie direct het rijbewijs in en moet de bestuurder altijd voor de rechter verschijnen. Proces verbaal wordt opgemaakt, het rijbewijs ingevorderd en de rechter beslist uiteindelijk welke straf wordt opgelegd. De bestuurder heeft een strafblad;
De meeste verzekeringsmaatschappijen keren bij schade niets uit als blijkt dat u onder invloed van alcohol heeft gereden.


De politie van Noord-Holland zal dit jaar meer provinciale alcoholcontroles verrichten en meedoen aan een Europese alcoholcontrole. Daarnaast controleren Verkeershandhavingsteams in Noord-Holland meerdere keren per week op het rijden onder invloed en ook de reguliere basisteams zetten dagelijks alcomobilisten aan de kant.


---- --