Politie Zaanstreek-waterland


Zaanstreek-Waterland
Kabinet Korpsleiding
Sectie communicatie


Postbus 400

1544 ZG Zaandijk
Telefoon (075) 6271425
Fax (075) 6271280
Nr. 1/2003

11 januari 2003


Massale vechtpartij na handbalwedstrijd


Omstreeks 15.50 uur kwam bij de politie een melding binnen van een massale vechtpartij in een sporthal in Volendam aan de Heideweg. Aldaar was een interland handbalwedstrijd gespeeld tussen een Nederlands team en een team uit Bosnië. Aan het eind van de wedstrijd was irritatie ontstaan bij de Bosnische supporters, omdat het Nederlandse team aan de winnende hand was. Er ontstonden wat schermutselingen aan de rand van het speelveld, maar na het eindsignaal kwamen de Bosnische supporters massaal het speelveld op en vielen de Nederlandse spelers aan. Er werd gevochten en getrokken en geduwd. Daarbij zou de keeper van het Nederlandse team met een stok op zijn hoofd zijn geslagen.
De eerste ter plaatse gearriveerde eenheden van de politie konden samen met de aanwezige beveiligers de vechtpartij ternauwernood aan, maar slaagden er uiteindelijk wel in de partijen enigszins te scheiden. Nederlandse supporters zouden niet aan de vechtpartij hebben deelgenomen. Omdat de rust nog geenszins was weergekeerd en een nieuwe escalatie dreigde, werd de hulp ingeroepen van het parate ME peloton van de Politie Amsterdam - Amstelland. Toen zij enige tijd later arriveerden hoefden zij echter niet meer op te treden, omdat de zaak inmiddels onder controle was.
Buiten de sporthal ontstonden nog schermutselingen bij de aanhouding van de vermoedelijke dader van de mishandeling van de keeper. Een getuige wees de agenten de man aan, waarna hij werd aangehouden. Het betrof een 24-jarige man uit Cappelle aan de IJsel. Twee in zijn gezelschap verkerende mannen, een 23-jarige Rotterdammer en een 22-jarige man, eveneens uit Cappele aan de IJsel, werden aangehouden wegens openlijke geweldpleging. De mannen trachtten de aanhouding van de 24-jarige te voorkomen. Zij verzetten zich daarbij hevig tegen de agenten. Na hun aanhouding werd het rustig en gingen alle supporters weer naar huis. De aangehouden mannen waren allen supporters van het Bosnische team.
Een agente en een agent werden licht gewond. De agente kreeg van een supporter een harde slag in haar gezicht met een gezwollen jukbeen als gevolg. De agent liep een bloedneus op als gevolg van een vuistslag in zijn gezicht.
Naar de oorzaak van het ontstaan van de vechtpartij wordt een onderzoek ingesteld.


---- --