GroenLinks Heerlen

Ten Esschen / Heerlen, 11 januari 2004

Aan de voorzitter van de gemeenteraad van Heerlen,

De heer J.G.M. Lurvink

p/a de griffier van de gemeenteraad,
de heer J. Geurts
j.geurts@heerlen.nl

Betreft: aanbesteding aanleg voetbalvelden ca

Kader: vragen aan het college van burgemeester en wethouders van Heerlen conform artikel 35 reglement van orde van de gemeenteraad

Geachte heer Lurvink,

Bij dezen wens ik namens de gemeenteraadsfractie van GroenLinks over de aanbesteding van de aanleg van voetbalvelden ca schriftelijke vragen te stellen aan het college van burgemeester en wethouders conform artikel 35 van het reglement van orde van de gemeenteraad. Ik verzoek u daarbij om het college van B&W zo spoedig mogelijk van deze vragen in kennis te stellen, zodat dit een tijdige beantwoording van deze vragen bevordert.

De gemeente is voornemens om dit voorjaar een aantal voetbalvelden (complexen) her in te richten, te verhuizen en/of te verplaatsen. Wij noemen daarbij nu de voetbalverenigingen Passart en EHC, rkHBS en FC Hoensbroek. Daarbij worden ook een aantal kunstgrasvelden aangelegd. Wethouder Thei Vrolings heeft in de raadsvergadering van 6 januari jl. aangegeven dat de gezamenlijke aanbesteding waarschijnlijk een voordeel kan opleveren.

Eind 2003 is de aanbesteding van een aantal sportaccommodaties in Limburg negatief in het nieuws getreden. Aanleiding is een boete van ruim 1,2 miljoen euro die de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) onlangs heeft opgelegd aan ingenieursbureau Oranjewoud wegens verboden marktafspraken bij de aanleg van atletiekbanen. 4 Andere bedrijven hebben ook een boete gekregen wegens kartelafspraken.

Door het bovenstaande ben ik niet geheel gerust over aanstaande aanbesteding van de sportvelden in Heerlen. Dit leidt mij tot de volgende vragen.

Is het college van B&W bekend met de problematiek van aanbesteding met onderlinge prijsafspraken en verdeling van werk bij de aanleg van sportaccommodaties, zoals die door 5 bedrijven (o.a. in Limburg) heeft plaatsgevonden?

Heeft de gemeente Heerlen hier ook mee te maken gehad en/of acht het college van B&W het mogelijk dat ook de gemeente Heerlen hiermee te maken krijgt?

Is naar de mening van het college van B&W de omvang van de opdracht (meerdere sportcomplexen / kunstgrasvelden in één keer aanbesteden) en daarbij ook de grootte in kosten van dit miljoenenproject van invloed op de vatbaarheid voor een onwettige aanbesteding?

Heeft het college van B&W (aanvullende) maatregelen genomen of is het college voornemens (aanvullende) maatregelen te nemen om een zo eerlijk mogelijke aanbesteding van de aan te leggen sportvelden c.a. te garanderen?

Wil het college bevorderen dat ook andere dan de bij deze affaire betrokken bedrijven deelnemen aan deze aanbesteding?

Voor de goede orde deel ik u nog mede dat ik een afschrift van deze vragen naar de media heb gezonden. Ik dank u bij voorbaat voor uw aandacht en medewerking.

Met vriendelijke groeten,
namens de fractie van GroenLinks
in de gemeenteraad van Heerlen,

Harrie Winteraeken


---- --