Openbare Bibliotheek Oss

23 december 2003

Blikopener: Wereldreiziger Dick van Toorn geeft een diapresentatie over Nieuw-Zeeland

Op maandag 12 januari a.s. geeft wereldreiziger Dick van Toorn in Zaal De Linck, ingang Muzelinck, in Oss een diapresentatie over Reizen in Nieuw-Zeeland. De lezing begint om 20.00 uur en wordt georganiseerd door de Bibliotheek Oss en Boekhandel Derijks in samenwerking met Vereniging Wereldcontact. Toegangsprijs is 5,- ; leden van Wereldcontact hebben op vertoon van hun ledenpas gratis toegang. De avond maakt deel uit van de serie BLIKOPENER waarin bibliotheken uit het Maasland gezamenlijk hun lezingen presenteren.

Dick van Toorn
Dick van Toorn is werkzaam als beleidsmedewerker bij de politie en in zijn vrije tijd vrijwilliger van vereniging Wereldcontact voor de regio Noord-Brabant en West-Betuwe. In de afgelopen jaren heeft hij, samen met zijn vrouw, reizen gemaakt naar Nieuw-Zeeland, Australië, Noord-Amerika, Indonesië en Zuid-Afrika. Hun voorkeur gaat uit naar het individuele reizen met een camper. Eén van zijn grootste hobby's is fotograferen en in direct verband daarmee het presenteren van hun reiservaringen. Zij doen dit zowel voor Wereldcontact als op persoonlijke titel, bijvoorbeeld voor groepen (senioren) en verenigingen.

Nieuw-Zeeland
Aotearoa, het land Onder de Grote Witte Wolk, zo noemen de Maori's Nieuw-Zeeland. Nieuw-Zeeland is één grote natuurfilm. Het land is 8x groter dan Nederland en heeft in dat relatief kleine oppervlak enorm veel te bieden: van stomende geisers, besneeuwde bergen, dichte bossen en diepe fjorden, tot baaien vol dolfijnen en zeeleeuwen.
Dick van Toorn houdt een dialezing, met vele reistips en uitgebreide informatie, over een rondreis door de schitterende natuur van Nieuw-Zeeland. De reis begint op het ruige Zuidereiland, met de steden Christchurch en Dunedin, de stille pracht van de meren en het ongerepte Fjordland. De unieke flora en fauna komen uitgebreid in beeld. Per veerboot wordt de onstuimige Straat Cook overgestoken naar het prachtige Noordereiland, met de hoofdstad Wellington, de 'slapende' vulkanen van Tongariro en de 'stomende' omgeving van Rotorua. Het publiek maakt kennis met de Maori leefwijze en -cultuur, temidden van de kokende bronnen. Er zijn ook beelden van de lieflijke Coromandel, evenals de ruige oostkust en de Bay of Islands, waar de geschiedenis tot leven komt. Kortom, degenen met reisplannen of belangstelling voor de vele boeiende aspecten van Nieuw-Zeeland - het land van Lord of the Rings- , mogen deze dia-avond niet missen!

Vereniging Wereldcontact
Vereniging Wereldcontact geeft onder meer ondersteuning en voorlichting aan iedereen die geïnteresseerd is in verre reizen. Vrijwilligers van de vereniging zijn ervaren "wereldreizigers": zij geven lezingen aan leden en andere belangstellenden. Leden van wereldcontact hebben op vertoon van hun ledenpas 2003/2004 gratis toegang op maandag 12 januari om 20.00 uur in Zaal De Linck, Raadhuislaan 18 in Oss. Overige belangstellenden kunnen toegangskaarten à 5,- kopen bij de Bibliotheek Oss en Boekhandel Derijks in Oss.