Gemeente Sneek


Nieuwe brug en sluis bij De Domp
Ontwerp voor de nieuwe brug in de Groenedijk Op 12 januari 2004 beginnen de werkzaamheden rond het vernieuwen van de brug in de Groenedijk over de Oudvaart. De huidige lage kokerbrug met aparte voetgangersbrug wordt vervangen door een voor zowel auto's, fietsers als voetgangers. De firma De Klerk uit Werkendam bouwt hem, het ontwerp is getekend op de hoofdafdeling stadsontwikkeling van de gemeente Sneek.

Tijdens de bouw kunnen automobilisten de Groenedijk niet gebruiken. Ze moeten omrijden over de rondweg. Ook het scheepvaartverkeer door de Oudvaart is gestremd. Voor fietsers, voetgangers en minder validen wordt een noodbrug aangelegd, zodat zij wel gebruik kunnen blijven maken van de Groenedijk. De planning is dat vanaf 15 mei volgend jaar auto- en scheepvaartverkeer weer mogelijk is.

Kaden en groen
De aanleg van de nieuwe brug is ook onderdeel van de verschillende werkzaamheden in het kader van de Middelseerûte. In verband hiermee wordt in de Oudvaart het peil met ongeveer 30 centimeter verhoogd, in het stukje vanaf de sluis de Domp tot aan de Zwette. In verband met de peilverhoging worden verschillende maatregelen getroffen, zoals de aanleg van kaden en beschoeiingen. Zo wordt langs de wijk Stadsfenne langs de Oudvaart een kade aangelegd.

Om de stevigheid en daarmee de veiligheid van de kade te garanderen mogen er geen bomen en struiken in of op staan. In verband hiermee verwijdert de afdeling Onderhoud Plantsoen en Groen van de gemeente binnenkort 8 bomen en 500 m2 bosplantsoen tussen het schelpenpad en de Oudvaart. Als de kade klaar is worden aan de andere kant van het schelpenpad nieuwe bomen en struiken geplant.

Om voldoende diepte te krijgen wordt de Oudvaart tussen de brug in de rondweg en de brug in de Groenedijk gebaggerd. De baggerspecie wordt in depot gezet op een stuk weiland tussen de Oudvaart en de rondweg. Deze werkzaamheden zijn inmiddels begonnen en worden nog dit jaar afgerond.

Nieuwe sluis
In verband met het realiseren van de Middelseerûte vervalt de functie van de monumentale schutsluis de Domp. Eind volgend jaar wordt deze sluis permanent opengezet als een nieuwe sluis in de Oudvaart de keerfunctie over kan nemen. De nieuwe sluis komt ter hoogte van de wijk Pasveer te liggen, dus net buiten de Middelseerûte. Watersporters kunnen hem straks zelf bedienen.

De firma J.J. de Vries uit Sneek begint op 5 januari 2004 met de bouw. De sluis wordt gebouwd op het land. Vervolgens worden de waterlopen omgelegd, zodat hij uiteindelijk in het water komt te liggen. In deze periode is de Oudvaart in de richting van Gauw en Goënga even gestremd. Naar verwachting zal dat in mei 2004 gedurende maximaal een week het geval zijn.

Sneek is het middelpunt van de vaarroutes in West-Friesland en ligt aan de basis van de Middelseerûte.

* Naar een eerder geplaatste pagina met informatie over de Middelseerûte

© copyright 2003 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 3-12-2003