Ingezonden persbericht

Persbericht

Stichting KAMermuziek Amsterdam presenteert wereldpremière van Julius Röntgen!

Parkany Kwartet brengt onvermoed fraaie strijkkwartetten van Julius Röntgen in de Kleine Zaal van het Concertgebouw

De meeste muziekliefhebbers zullen de half Nederlandse, half Duitse componist Julius Röntgen (1855 -- 1932) alleen kennen als de schepper van een serie Oud-Nederlandse dansen (favoriet nummer van Mengelberg) én van diens naam, prominent aanwezig te midden van de namen van (andere) 'grote' componisten in het Amsterdamse Concertgebouw. Kenners zullen ook wel weten dat Röntgen zeer bevriend was met de Noorse componist Edvard Grieg en goede contacten onderhield met de Deen Carl Nielsen. Weinigen zullen echter beseffen hoe productief deze in Leipzig geboren en getogen componist was. Zijn omvangrijke oeuvre omvat praktisch alle muzikale vormen. Zo'n 650 werken zijn bewaard gebleven, waarvan het merendeel nooit is gepubliceerd. Geen uitgever hebben betekende toen (net als nu) géén exposure, hoe goed het werk ook was. Dat ondankbare lot deelde Röntgen met de al even a- commerciële Franz Schubert. Ook Schuberts' ster rees pas nadat insiders, met name Schumann, ontdekten welk een schat aan muziek onder het stof was geraakt.

Nu verschijnen uit de vergeelde nalatenschap van Röntgen de laatste jaren met regelmaat (in partituur én op cd) opmerkelijk hoogwaardige, goed in het gehoorliggende werken; hoofdzakelijk geschreven in de laatromantische stijl van Johannes Brahms en Max Reger, op smaak gebracht met een kruidig sausje Frans impressionisme. De meeste 'Quartetten' en 'Quartettino's' van Röntgen zijn ontstaan in de laatste tien/twintig jaar van zijn nijvere leven. De inmiddels gepensioneerde Röntgen - daarvoor o.m. hoofdleraar en directeur van het Amsterdamse Conservatorium - is dan verhuisd vanuit de Amsterdamse Van Eeghenstraat naar het Utrechtse Bilthoven. Daar ontving hij in de door zijn zoon Frants in de stijl van de Amsterdamse School gebouwde 'Villa Gaudeamus' (een markant woonhuis met een ronde 'zwevende' muziekkamer) muziekvrienden, onder wie Pablo Casals en Percy Grainger. Er werd naar hartelust gemusiceerd. Hoewel van origine een bekwaam pianist, schiep de oude baas er genoegen in de rol van altviolist te spelen in de kamermuziekwerken, die hij aan de lopende band componeerde en die hij met zijn zonen en vrienden in huiselijke kring uitvoerde (ook een treffende overeenkomst met Schubert). Zonder twijfel zou de componist zich nu vol trots in zijn graf omdraaien als hij besefte welk een revival zijn werken in (de aanloop naar) de viering van zijn 150ste geboortejaar in 2005 (gaan) beleven.

Tien van de circa negentien strijkkwartetten, die Röntgen creëerde, zijn door de musicoloog John Smit inmiddels speelklaar gemaakt. Het fameuze Parkany Kwartet, dat zich specialiseert in het Midden-Europese kwartetrepertoire van rond 1900, voert als opmaat tot het Jubileumjaar al in het seizoen 2003/4 drie van deze ongekunstelde werken uit in de serie KAM-10 in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. Het Fancy kwartet werd reeds onder veel bijval gespeeld op 1 december. Op maandagavond 12 januari 2004 volgt het tweede concert in de serie, nu met het kwartet in C van Röntgen in combinatie met Brahms opus 51/2 en Haydn opus 33/3 op het programma. Het derde en laatste concert in deze serie is op maandagavond 15 maart 2004. Dan wordt het strijkkwartet in e tezamen met Haydn's opus 33/5 en het strijkkwintet in Es opus 97 van DvoÅ®àk gespeeld.


- Han van Tulder

12 januari 2004: Parkany Kwartet speelt werken van J. Röntgen, Haydn en Brahms, m.m.v. Michelle Maris, piano 15 maart 2004: Parkany Kwartet speelt werken van J. Röntgen, Haydn en Dvoràk, m.m.v. Josef Kluson, altvioolist Prazak Quartet.

Voor beiden concerten zijn kaarten te koop bij Het Concertgebouw (www.concertgebouw.nl, 020 671 8345) Voor meer informatie, bel Stichting KAMermuziek Amsterdam, 020 305 8939, g.schonzeit@muziekgroep.nl

Gwen Schonzeit Stichting Kamermuziek Amsterdam Stichting Kamermuziek Nederland

Paulus Potterstraat 14 1071 CZ Amsterdam t +31 (0)20 305 8939 f +31 (0)20 673 3588 m +31 (0)6 418 415 70