STAGE HOLDING

Het Circustheater jubileert: 100 jaar shows in Scheveningen


Groots theatergala op maandag 12 januari ter viering van het jubileum

Amsterdam, 9 januari 2004... Het Circustheater viert zijn honderdjarig bestaan. Wat begon als circusgebouw voor de mondaine badplaats Scheveningen, groeide uit tot een van de meest stijlvolle theaters van Nederland. De huidige architectuur, de opmerkelijke voorzieningen voor het publiek en de technische faciliteiten, zorgen ervoor dat dit theater vol vertrouwen aan zijn tweede eeuw kan beginnen. Op maandag 12 januari vindt 's avonds een groots gala plaats met optredens van internationale en nationale artiesten. De vele theatergenres die de geschiedenis van dit theater kleuren - circusacts, one-man shows, dans, zang en musicals - maken onderdeel uit van het gala dat op 11 februari wordt uitgezonden door de TROS als speciale aflevering van Ivo Niehe's TV Show. Begin april verschijnt bovendien een indrukwekkend jubileumboek over het Circustheater bij de Bezige Bij.

Historie
Met de komst van wat toen nog het 'Circusgebouw' heette, kregen grote rondreizende circussen als dat van Albert Schumann een vaste locatie. Omgerekend kostte de bouw destijds 150.000 euro. Op 16 juli 1904 opent Circus Schumann het nieuwe theater met zestien nummers. Als de populariteit van circussen begin jaren '60 over zijn hoogtepunt heen is, wordt het voortbestaan van het gebouw uitermate onzeker. De VARA laat Rudi Carrell hier nog zijn one-man-show 'Het Onbewoonde Eiland' opnemen, waarin ook Esther Ofarim als zeemeermin meespeelt, maar de Exploitatie Maatschappij Scheveningen ziet geen heil meer in het voortbestaan van het gebouw. Halverwege de jaren '60 ontsnapt het theater ternauwernood aan de sloophamer als het gebouw voor Kunst en Wetenschap in Den Haag volledig afbrandt. Het Circusgebouw wordt ingrijpend verbouwd om het ontstane gat te vullen en gaat een nieuwe toekomst tegemoet als 'Circustheater'. Opera, ballet, cabaret, one-man shows, revue, toneel en popconcerten vertolkt door de grote namen uit het vak, maken het Circustheater tot een nationaal theater waar ook grote internationale coryfeeën als Rudolf Nurejev, Robert Stolz, Arthur Rubinstein, Yehudi Menuhin en Oscar Peterson optraden. Als het Circustheater eind jaren '80 opnieuw met sluiting wordt bedreigd, neemt Joop van den Ende met twee partners het theater over voor het symbolische bedrag van één gulden. Na opnieuw een grote verbouwing wordt het Circustheater met de komst van The Phantom of the Opera het eerste open-eind theater voor musicals.

Gala
Op maandag 12 januari aanstaande zet het Circustheater met een gala-avond de eerste stap in de nieuwe eeuw. Paul van Vliet keert die avond terug naar het geliefde podium waar zijn one-man shows vele zomers achtereen volle zalen trokken. Er is een optreden van de Nederlandse sopraan Miranda van Kralingen en ook André van Duin zal op herkenbaar eigen wijze een bijdrage geven aan het jubileumprogramma. Igoné de Jongh, stersoliste van het Nationaal Ballet, zal te zien zijn in een fragment uit Carmen. De internationale reputatie van het Fortis Circustheater wordt op de gala-avond onderstreept met exclusieve optredens van Mayumana, drie Spaanse gitaristen met hun komische act 'Ole' en de Russische acrobaat Anatoliy Zalevskiy. De optredens worden afgewisseld met live interviews door Ivo Niehe. Zo zijn Pia Douwes, Miranda van Kralingen, Anne-Wil Blankers, Paul van Vliet en Joop van den Ende op 12 januari Ivo Niehe's gasten.

De avond zal groots worden afgesloten met een tweetal nummers uit de fascinerende theaterproductie The Lion King, de jubileumproductie van het Fortis Circustheater. Voor het eerst zullen Nederlandse hoofdrolspelers Carolina Dijkhuizen (Nala) en Etiënne Poeder (Simba) op het podium van het Fortis Circustheater staan, waar The Lion King vanaf 19 maart te zien zal zijn. Zij worden omringd door een grote kleurrijke internationale cast van The Lion King in de nummers 'The Circle of Life' en 'Can you feel the love tonight' in een nieuwe Nederlandse vertaling van Martine Bijl.

Jubileumboek
Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het Circustheater verschijnt bovendien dit voorjaar een jubileumboek met uniek fotomateriaal, saillante details en vergeten anekdotes uit het 100-jarig bestaan van het theater. '100 Jaar Circustheater' is een uitgave van de Bezige Bij en werd vervaardigd door Van Lindonk Special Projects in opdracht van Stage Holding. Vanaf 4 april 2004 is het boek verkrijgbaar in de boekhandel (euro 29,90).

Uitzending gala, 11 februari
Een live registratie van de jubileumavond wordt op woensdag 11 februari aanstaande als 'TV Show 100 Jaar Circustheater' uitgezonden door de eveneens jubilerende TROS, om 20.40 uur op Nederland 2. Op de gala-avond worden vele genodigden verwacht die zelf als artiest of anderszins een actieve bijdrage hebben geleverd aan de eerste 100 jaar van dit belangrijke Nederlandse theater.

Noot voor de redactie,