Politie Hollands Midden
Datum: 9 januari 2004

(

Landelijk onderzoek Politiemonitor Bevolking 2004 van start

Op 12 januari 2004 gaat de Politiemonitor Bevolking 2004 net als in de andere regio's ook in de regio Hollands Midden van start. Het is voor de zevende maal dat dit landelijke onderzoek naar criminaliteit, slachtofferschap en onveiligheid in Nederland wordt gehouden.

Met ingang van 2004 wordt de Politiemonitor Bevolking in opdracht van de Ministeries van Justitie en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voortaan jaarlijks in plaats van tweejaarlijks uitgevoerd. Belangrijkste reden hiervoor is om inzicht te verkrijgen in de jaarlijkse ontwikkeling van criminaliteit en veiligheidsbeleving en van de prestatie-indicatoren beschikbaarheid van de politie en tevredenheid over het contact met de politie. Deze prestatie-indicatoren spelen een belangrijke rol in de regionale convenanten.

Van 12 tot en met 30 januari 2004 wordt het door misterie van BZK minimaal vereiste aantal van 1.000 inwoners van 15 jaar en ouder van onze regio telefonisch ondervraagd door bureau Intomart. Het doel van het onderzoek is om een beeld te krijgen welk deel van de bevolking het slachtoffer is geworden van criminaliteit zoals woninginbraak en autocriminaliteit. Verder worden onder andere vragen gesteld over buurtproblemen, onveiligheidsgevoelens en contact tussen politie en burgers.

De resultaten worden verwerkt in een landelijk rapport en een regionaal rapport, die worden verwacht in mei 2004. Hollands Midden blijft daarnaast tweejaarlijks gebruik maken van de mogelijkheid om tot op teamniveau resultaten te verkrijgen (dus in 2005, 2007 enzovoort).

Doordat de monitor voor de zevende maal wordt gehouden, is het mogelijk trends waar te nemen: nemen bepaalde problemen toe of af, daalt of stijgt het aantal slachtoffers? En hoe staat het met de afgesproken prestaties? De resultaten van de Politiemonitor Bevolking leveren daarmee belangrijke informatie voor het formuleren van nieuw beleid door de politie, het bestuur en het openbaar ministerie.


Noot voor de redactie /