Politie Limburg-Zuid

Geslaagde actie preventief fouilleren in Heerlen

Heerlen 12-01-2004 - In de nacht van zaterdag op zondag 11 januari 2004 is bij een actie preventief fouilleren, die op de Beitel in Heerlen werd gehouden, veel verboden wapentuig in beslag genomen. In totaal werden 679 personen en 285 voertuigen gecontroleerd op de aanwezigheid van wapens. Hierbij trof de politie 23 wapens aan bij zestien personen waartegen proces-verbaal werd opgemaakt.

Deze actie vond plaats nadat de burgemeester van Heerlen een risicogebied aanwees rond enkele uitgaansgelegenheden. Dit gebeurde op grond van incidenten zoals o.a. bedreigingen en openlijke geweldplegingen tegen personen en/of goederen, waarbij in meerdere gevallen sprake was van het gebruik van een wapen. Voor deze actie werd door de officier van justitie een bevel afgegeven.

In totaal namen 67 opsporingsambtenaren van Politie en Koninklijke Marechaussee deel aan deze actie die duurde van zaterdag 21.00 uur tot zondagmorgen 05.00 uur. Op een terrein aan de VrusschenhĂĽsken was een controleplaats ingericht, waar alle voertuigen en inzittenden aan een controle werden onderworpen. Deze voertuigen werden vanaf een vijftal controleposten naar de controleplaats overgebracht.

De resultaten:

Wapens
De politie vond 1 pistool, 1 kapmes, 1 bajonet, 6 messen, 3 busjes traangas, 1 ketting, 2 honkbal-knuppels, 5 wapenstokken, 1 ploertendoder en enkele stuks gereedschap die ingevolge de wet als wapen kunnen worden aangemerkt zoals een breekijzer, moersleutel en schroevendraaiers.

Drugs
In de auto van een 19-jarige inwoner van Heerlen trof de politie 160 gram harddrugs aan. Deze man werd aangehouden en ingesloten. Twee andere mannen hadden meer dan de voor eigen gebruik bestemde verdovende middelen bij zich. Ook zij werden hiervoor opgepakt. Van diverse personen werden de voor eigen gebruik bestemde (kleine hoeveelheden) drugs ingenomen.

Verkeer
Bij de gecontroleerde voertuigen waren er tien die bestuurd werden door chauffeurs die teveel alcohol hadden gebruikt. Zij kregen daarvoor een proces-verbaal alsmede een rijverbod. Vier voertuigen werden in beslag genomen om verschillende redenen: een bestuurder had een ontzegging van de rijbevoegdheid, een voertuig bleek niet te zijn verzekerd, in een voertuig werd een aanzienlijke hoeveelheid harddrugs aangetroffen en van 1 voertuig bleken de papieren niet helemaal in orde.

De politie van de basiseenheid Heerlen-Zuid heeft in mei en juli 2003 in hetzelfde gebied ook al preventieve fouilleringacties gehouden. Daarbij werden in totaal 54 wapens in beslag genomen en kregen 32 mensen een proces-verbaal.