Politie Flevoland

Korpschef Eringa boos op NPB

Flevoland 12-01-2004 - Korpschef Eringa is boos op de NPB. Na eerdere uitspraken over het gebrek aan toezicht op straat, is de uitspraak over de conditie van 45-plusser de tweede uitspraak, waarmee de politie schade wordt toegebracht.

"Hiermee lift de NPB mee met de onveiligheidsgevoelens onder de bevolking", aldus een getergde korpschef. "De berekeningen over weinig blauw op straat waren onjuist. Alsof ondersteunende eenheden als Meldkamer, Bureau Service, Bewaking & Transport, Vreemdelingendienst en Verkeersdienst geen bijdragen zouden leveren tot meer veiligheid op straat."

"Met de uitspraak over de conditie van de 45-plussers roept de NPB het beeld op dat alle oudere dienders kneusjes zijn. Ik ben het daar absoluut niet mee eens. Van de vijftig dienders in ons korps, die de geweldtoetsen niet hebben gehaald, zijn er maar vijf uit die leeftijdscategorie. En de meesten daarvan hebben de toetsen niet gehaald omdat ze door diverse oorzaken, zoals tijdelijke ziekte, langdurige cursussen of belangrijke onderzoeken, niet aan de toetsen konden deelnemen. De ouderen zijn de ruggengraat van het korps, met een berg ervaring, een positieve instelling en voldoende conditie om de toetsen te halen," zegt de korpschef, die overweegt de NPB middels een boze brief een halt toe te roepen aan deze volkomen uit de lucht gegrepen aantijgingen. "De NPB helpt op deze wijze niet de burgers een veiliger gevoel te geven en het imago van de politie te verbeteren."