Vlaamse overheid

De Vlaamse regering heeft, na advies van de Raad van State, het besluit van Vlaams minister Byttebier goedgekeurd waardoor de 13 Vlaamse neutrale ontmoetingsruimten verder gefinancierd worden, een decretale basis krijgen en ondergebracht worden bij de werking van de Centra voor Algemeen Welzijnswerk.

Neutrale ontmoetingsruimten zijn plaatsen, bestemd voor situaties waarbij na een scheiding het contact tussen ouder en kind gedurende onbepaalde tijd onderbroken werd of zodanig conflictueus verloopt, dat het welzijn van het kind hierdoor in het gedrang komt. Het doel ervan is contactherstel. Ongeveer 2000 kinderen zien een ouder enkel in een ontmoetingsruimte.

De goedkeuring maakt van deze dienstverlening een gemeenschapsmaterie en zorgt voor een bestendiging van de middelen. Door de structurele verankering van de neutrale ontmoetingsruimten wordt het vertrouwen bij personeel, verwijzers en publiek hersteld.

Deze materie situeert zich op het raakvlak welzijn en justitie: een goede samenwerking is een noodzakelijke voorwaarde om deze dienstverlening te doen slagen. Minister Byttebier blijft dan ook oproepen tot een goed overleg met justitie.

info : Harry Vanbuel, woordvoerder van
minister Byttebier - tel. 0475/894925
e-mail: harry.vanbuel@vlaanderen.be


---