CNV PUBLIEKE ZAAK

Onderzoek Ondernemingsraden Gehandicaptenzorg

De ondernemingsraden in de Gehandicaptenzorg (116.000 werknemers) zijn tegen verdere decentralisatie van arbeidsvoorwaarden. OR-en hechten veel waarde aan landelijke afspraken en regelingen op het terrein van arbeidsvoorwaarden en sociaal beleid. Maatwerk op instellingsniveau is niet wenselijk. Dit blijkt uit een onderzoek van de vakbonden ABVAKABO FNV en CNV Publieke Zaak. Het resultaat is op 12 januari bij de start van de CAO-onderhandelingen aan de werkgevers (Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland) aangeboden.

Uit het onderzoek blijkt dat ondernemingsraden afwijzend staan tegenover verdere decentralisatie. Directies van instellingen zijn niet actief met alle decentralisatiemogelijkheden aan de slag gegaan. Er is geen indicatie aangetroffen dat afwijzing van decentralisatie door OR-en gestoeld is op twijfels over de eigen vaardigheden en capaciteiten. Meer dan de helft van de OR-en meent namelijk dat in onderhandelingen met de directie goede resultaten worden behaald.

Het OR-werk wordt met minder mensen, minder uren, minder ambtelijke ondersteuning en geen volledige vervanging op de werkplek gedaan. Met weinig faciliteiten moeten de OR-en veel werk verzetten. De meerderheid van de OR-en meent over voldoende faciliteiten te beschikken. Zij zijn wel van mening dat in de de CAO de faciliteiten goed zijn geregeld. De helft van de OR-en heeft minder dan 300 uur vrij van dienst, een op de zes heeft minder dan 1 uur ambtelijke ondersteuning per week en driekwart heeft vacatures.

Er wordt groot belang gehecht aan landelijke afspraken en regelingen via de CAO. Opmerkelijk is dat door ervaring met decentralisatie (zoals de vergoeding reiskosten woon-werkverkeer) de wens om centrale afspraken in de CAO vast te leggen niet toeneemt. OR-en van grote instellingen (meer dan 1.000 werknemers) zijn niet vaker voor decentralisatie dan anderen. Een aantal OR-en (geen meerderheid) zegt kans te zien om het meerkeuzesysteem arbeidsvoorwaarden en leerlingenbeleid met een raamwerk in de CAO decentraal uit te voeren.

Vele OR-leden maken geen volledig gebruik van de geboden faciliteiten. De bonden vinden een cultuuromslag noodzakelijk om tot goede invulling van het OR-werk te komen. Het opeisen van rechten door de werknemers in de instellingen is nog lang niet gebruikelijk.

ABVAKABO FNV en CNV Publieke Zaak willen samen met de OR-en de discussie over de medezeggenschap in de instellingen, de rol van de CAO en de rol van de vakbonden voorzetten. De OR-en en de vakbonden zijn natuurlijke bondgenoten op het terrein van sociaal beleid en arbeidsvoorwaarden. In de uitkomst van het onderzoek zien de bonden aanleiding met de werkgevers in de gehandicaptenzorg de discussie aan te gaan over decentralisatie. Gezamenlijk moet gekeken worden hoe het sociaal beleid en de arbeidsvoorwaarden nu en in de toekomst vorm moeten krijgen om de branche gehandicaptenzorg enerverend, aantrekkelijk en eigentijds te houden.

Informatie:
Hans Moerman, bestuurder ABVAKABO FNV, tel. 06 51 53 05 16. Sandra Franken, bestuurder CNV Publieke Zaak, tel. 06 53 64 90 25.

12 jan 04 11:04