GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 12 januari 2004 10:55
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Gebruik illegale documenten bij uitzetting Somaliërs

(12 januari 2004)

Kamervraag
Schriftelijke vragen van het lid Vos (GroenLinks) aan de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie inzake het gebruik van mogelijk illegale documenten bij de uitzetting van Somaliërs


1. Kent u de berichten dat de IND bij het uitzetten van met name Somalische uitgeprocedeerden gebruik maakt van illegale reisdocumenten? Gaat het hierbij om 'EU- laissez-passers'? Kloppen de berichten dat deze documenten illegaal gebruikt zijn?


2. Kent u gevallen waarin door het gebruik van EU-laissez-passers personen in andere landen, waaronder het herkomstland, in problemen zijn geraakt? Zo ja, om hoeveel mensen en welke landen gaat het? Is het voorgekomen dat uitgezette personen hun herkomstland moesten verlaten omdat gebruik gemaakt is van een onjuist reisdocument?


3. In hoeveel gevallen is een EU-laissez-passer aan de rechter voorgelegd? Klopt het standpunt van de IND dat de rechter het gebruik hiervan niet als onrechtmatig beschouwd? Zo ja, kunt u een overzicht van de jurisprudentie hierover verschaffen?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -