EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

Buitenlandse opleiding veiligheidsadviseur ondermijnt kwalificatie

Een aantal buitenlandse, en met name Duitse, opleidingsinstituten suggereert dat een verlenging van het diploma veiligheidsadviseur vervoer gevaarlijke stoffen buiten Nederland mogelijk is door middel van een bijscholingscursus zonder examen. Los van de vraag of een opleiding zonder een toetsing erg waardevol is, is de mededeling maar voor de helft waar.

De internationale regelgeving voor het vervoer en het omgaan met gevaarlijke stoffen (zoals het ADR, RID en ADN) verplicht in de toekomst wel om dat het diploma uitsluitend met een examen kan worden verlengd. In Nederland wordt met deze toekomstige bepaling rekening gehouden. Er zijn geen vereisten aan de voorafgaande opleiding. In Duitsland wordt de korte periode voor het inwerktreden van de wijziging van het ADR, RID, ADN gebruikt om zo veel mogelijk veiligheidsadviseurs twee dagen op cursus te krijgen.

EVO adviseert ondernemers in Nederland om wel te kiezen voor een verlenging van het diploma met een examen. Met een toetsing van de deskundigheid van veiligheidsadviseurs, wordt niet alleen rekening gehouden met de toekomstige ontwikkelingen, maar staat de titel ?veiligheidsadviseur? ook voor echt gekwalificeerd personeel, dat voor veilig en verantwoord vervoer kan zorgdragen. Het is jammer dat de Duitse opleidingsinstituten dit ondermijnen.