Politie Hollands Midden
Datum: 12 januari 2004

(


Alcoholcontroles Duin- en Bollenstreek

In het district Duin- en Bollenstreek zijn het afgelopen weekend veertien bestuurders aangehouden wegens rijden onder invloed. Ademalcoholgehaltes varieerden van 290 ug/l tot 675 ug/l. De limiet in het verkeer is 220 ug/l. Vanaf 570 ug/l wordt het rijbewijs ingevorderd. Dit is gebeurd bij een 22-jarige Rijnsburger (615 ug/l) en een 27-jarige Noordwijker (675 ug/l). Gecontroleerd werd in Noordwijk, Noordwijkerhout, Lisse en Voorhout. Hier werd van 22.30 tot 04.00 uur gecontroleerd. In totaal werden er 575 blaastesten afgenomen en één bloedproef. Er werden 10 aanhoudingen verricht. Zeven personen hadden te veel gedronken. Het hoogstgemeten gehalte was 670 ug/l.


Alcoholcontroles district Leiden-Voorschoten

In het district Leiden-Voorschoten zijn in het afgelopen weekend zestien bestuurders aangehouden wegens rijden onder invloed. Ademalcoholgehaltes varieerden van 410 ug/l tot 940 ug/l. De limiet in het verkeer is 220 ug/l. Vanaf 570 ug/l wordt het rijbewijs ingevorderd. Dit is gebeurd bij een 26-jarige man uit Den Haag (615 ug/l), een 50-jarige Leidse (645 ug/l), een 43-jarige Leidenaar (940 ug/l), een 23-jarige Leidenaar (710 ug/l) en een 76-jarige man uit Bentveld (685 ug/l). Gecontroleerd werd in Leiden (Haagweg, Plesmanlaan, Ter Haarkade, Oegstgeesterweg) en Voorschoten (Veurseweg).


Alcoholcontroles district Rijn- en Veenstreek

In het district Rijn- en Veenstreek zijn in de nacht van zaterdag 10 op zondag 11 januari dertien bestuurders aangehouden wegens rijden onder invloed. Ademalcoholgehaltes varieerden van 260 ug/l tot 550 ug/l. De limiet in het verkeer is 220 ug/l. Gecontroleerd werd in Alphen aan den Rijn, Leiderdorp en Leimuiden. In totaal hebben tijdens de alcoholcontrole 545 personen de blaastest afgelegd.


Alcoholcontroles district Gouwe IJssel

In het district Gouwe IJssel zijn in het afgelopen weekend tien bestuurders aangehouden wegens rijden onder invloed. Ademalcoholgehaltes varieerden van 285 ug/l tot 955 ug/l. De limiet in het verkeer is 220 ug/l. Vanaf 570 ug/l wordt het rijbewijs ingevorderd. Dit is gebeurd bij een 47-jarige man uit Nieuwerkerk (845 ug/l), een 57-jarige man uit Rotterdam (575 ug/l), een 23-jarige man uit Zoetermeer (570 ug/l), een 38-jarige man uit Nieuwerkerk (625 ug/l), een 40-jarige man uit Reeuwijk (955 ug/l) en een 36-jarige man uit Reeuwijk (880 ug/l). Gecontroleerd werd in Nieuwerkerk a/d IJssel (Kerklaan, Schielandweg), Zevenhuizen (Swanlaweg), Gouda (Goverwellesingel), Reeuwijk (Reeuwijkse Poort), Waddinxveen (Henegouwerweg).


Inbraak bedrijf Hillegom

Tussen zaterdag 10 januari omstreeks 13.00 uur en zondag 11 januari omstreeks 07.00 uur heeft er een inbraak in een bedrijf plaatsgevonden aan de Einsteinstraat. Toegang tot het bedrijf werd verschaft door middel van het openbreken van een deur. Weggenomen werd, gereedschap, navigatieapparatuur, audioapparatuur, geld en twee bestelauto's. De politie stelt een verder onderzoek in.

Diefstal uit woning Oegstgeest
In een woning aan de Javastraat is op vrijdag 9 januari tussen 15.30 en 20.45 uur ingebroken. Men kwam de woning binnen door een raam open te breken. Vervolgens werd de gehele woning doorzocht, en werden er onder andere sieraden en bankpassen weggenomen.

Diefstal uit woningen Katwijk
In een woning aan de Koningin Wilhelminastraat werd op zaterdagmiddag 10 januari ingebroken. Terwijl de bewoonster tussen 14.15 en 14.50 uur buiten voor de woning was, wist men ongezien de onafgesloten woning binnen te komen en een portemonne weg te nemen. In een woning aan de Pallas werd tussen vrijdag 9 januari 23.50 uur en zaterdag 10 januari 09.00 uur ingebroken. In deze woning kwam men binnen door via een openstaand bovenlicht het raam daaronder te openen. Er werd een horloge en een portemonnee weggenomen. Bij een woning aan de Wassenaarseweg is het bij een poging gebleven. Men probeerde via een raam binnen te komen door deze open te wrikken.


Mishandeling Voorhout

Een 38-jarige man uit Voorhout werd op zaterdag 10 januari rond 10.15 uur op een hondenuitlaatplek nabij de Zuidelijke Randweg en Oosthoutlaan tijdens het uitlaten van zijn hond mishandeld door een nog onbekende man. De hondenbaasjes kregen onenigheid over het uitlaten van de honden. De Voorhouter werd vervolgens geslagen en liep letsel aan het gezicht op. De Voorhouter deed aangifte. De politie stelt een onderzoek in.


Onder invloed tegen betonnen paaltje Leiden

De politie hield op vrijdag 9 januari rond 22.35 uur een 30-jarige automobilist uit Leiden aan. Getuigen zagen dat de automobilist met zijn auto een betonnenpaaltje raakte op de hoek Ceaciliastraat met de Lange Lijbethsteeg. De Leidenaar reed door maar kon even later door de politie worden aangehouden. De man verkeerde onder invloed van alcohol. De ademanalyse gaf als uitslag 735 ug/l. ( limiet 220 ug/l.) De politie vorderde het rijbewijs van de man in en maakt proces-verbaal tegen hem op.


Politie houdt verdachte poging doodslag aan Leiden

De politie heeft in de nacht van vrijdag 9 op zaterdag 10 januari op de Lammermarkt een 20-jarige man uit Leiden aangehouden op verdenking van poging doodslag. De verdachte zou rond 05.15 uur de keel van een 17-jarige man uit Oegstgeest hebben dichtgeknepen. De aanleiding voor het geweld is niet duidelijk geworden. Vrienden van het slachtoffer waarschuwden de politie die de verdachte heeft aangehouden. Deze wordt maandag 12 januari voorgeleid aan justitie.


Mishandeling Leiden

De politie stelt een onderzoek in naar een mishandeling van een 31-jarige man uit Leiden. De Leidenaar moest vanwege zijn beschonken toestand een café aan de Turfmarkt verlaten. Hij kreeg daarbij enkele klappen in het gelaat van een portier van het café. De Leidenaar liep een gescheurde wenkbrauw en een blauw oog op. De Leidenaar deed aangifte van mishandeling.


Politie houdt verdachten van geweld aan Leiden

De politie hield op zondag 11 januari rond 01.40 uur twee mannen uit Leiden van 40 en 23-jaar aan. De twee maakten deel uit van een groep die het op de hoek Da Costastraat met de Ten Katestraat aan de stok kreeg met een andere groep. Daarbij sloegen de verdachten een 33-jarige Leidenaar. Ook onderzoekt de politie hun betrokkenheid bij het vernielen van een auto van een 48-jarige Leidenaar. Van de auto werd een spiegel afgeslagen, een antenne verbogen en de voorruit ingeslagen. De verdachten zijn ingsloten.


Politie onderzoekt mishandeling Leiden

De politie stelt een onderzoek in naar de mishandeling van een23-jarige Leidenaar op zaterdag 10 januari. Omstreeks 03.00 uur werd bij de politie een vechtpartij op de Nieuwe Beestenmarkt gemeld waarbij de Leidenaar door vijf personen werd mishandeld. Deze vechtpartij zou zich vervolgens hebben verplaatst naar de 2e Binnenvestgracht. Naar aanleiding van opgegeven signalementen wist de politie korte tijd later bij het station een 24-jarige Hagenaar aan te houden. Twee andere verdachten, een 21-jarige Hagenaar en een 30-jarige man uit Girona, werden later in een horecagelegenheid aan de Steenstraat aangehouden. De mishandelde Leidenaar liep gekneusde ribben en een wond op aan zijn hoofd. Hiervoor moest hij worden gehecht. Naast dit letsel mist de Leidenaar ook een aantal tanden. De politie stelt een nader onderzoek in naar de andere verdachten. De verdachten zijn na verhoor in verzekeringgesteld. Twee van hen worden op dinsdag 13 januari voorgeleid bij justitie. De politie is nog op zoek naar getuigen. Zij kunnen contact opnemen via telefoonnummer 0900 - 8844 (lokaal tarief).


Brandstichting Leiden

Op zondag 11 januari omstreeks 06.30 uur bleek een motorfiets en twee auto's in de brand te staan aan de Beekforel. Even tevoren zag een getuige een man bij een motorfiets staan waarvan hij dacht dat deze pech had. Enkele minuten laten bleek de motorfiets in brand te staan en tengevolge hiervan ook twee personenauto's die naast de motorfiets stonden. Bij aankomst van politie en brandweer was de betreffende bestuurder van de motorfiets niet meer aanwezig. De politie stelt een onderzoek in.


Doorrijden na aanrijding Leiden

Kwam de politie op zondag 11 januari ter plaatse op de Evertsenstraat alwaar een lantaarnpaal scheef stond en een geparkeerde auto schade had. Bleek uit getuigenverklaringen dat omstreeks 11.30 uur een kleine vrachtauto met open laadbak de geparkeerde auto en de lantaarnpaal had geraakt en hierna was doorgereden. Ter plaatse heeft de verkeersdienst een onderzoek ingesteld. Omstreeks 15.45 uur die dag melde de bestuurder een 38-jarige man uit Leiden zich bij de politie dat hij mogelijk de aanrijding had veroorzaakt.


Autobrand Voorschoten

Een aan de Zeven Provinciën geparkeerde auto van een 47-jarige man uit Voorschoten ging in de nacht van vrijdag 9 op zaterdag 10 januari in vlammen op. Rond 00.20 uur werd de brand ontdekt. De brandweer bestreed het vuur. De politie stelt een onderzoek in. Brandstichting wordt niet uitgesloten.


Verdachte mishandelt agent Alphen aan den Rijn

Bij zijn aanhouding mishandelde een 25-jarige man uit Alphen aan den Rijn een 32-jarige agent. De aanhouding vond plaats op zondag 11 januari rond 00.35 uur in de Julianastraat. Surveillerende agenten werden door een groep jongeren uitgescholden. De agenten sprak ze daarover aan. De verdachte bleef schelden en ging uiteindelijk over tot het beledigen van de agenten. Daarop werd hij aangehouden. De verdachte verzette zich daarna hevig en wist de 32-jarige agent een trap in het gezicht te geven. Met het inzetten van pepperspray wist men de verdachte te kalmeren en over te brengen naar het bureau. De verdachte is ingesloten.


Mishandeling Alphen aan den Rijn

Op zondag 10 januari omstreeks 01.30 uur heeft er een mishandeling plaatsgevonden van een 17-jarige man uit Alphen aan den Rijn. Hij fietste samen met een vriend over de Julianastraat toen hij plotseling werd geslagen door een man die naast hem kwam lopen. Tengevolge van de klap viel de fietser waardoor hij letsel opliep aan zijn achterhoofd en nek. De dader is hierop weggelopen. De politie stelt een onderzoek in naar de dader.


Politie houdt verdachte van mishandeling aan Boskoop

De politie hield op zondag 11 januari rond 02.05 uur bij de Boskoopse Veiling aan de Middelburgseweg een 58-jarige man uit Boskoop aan. De Boskoper mishandelde een 32-jarige beveiligingsmedewerker uit Wuustwezel. Hij gaf de man, die als portier optrad bij een carnavalsfeest, enkele klappen in het gezicht. De verdachte is na verhoor en het opmaken van een proces-verbaal weer op vrije voeten gesteld.


Politie stelt onderzoek in naar schoten Gouda

De politie stelde op vrijdag 9 januari rond 23.55 uur in de Verzetslaan een onderzoek in nadat er bij de politie meldingen binnenkwamen dat er schoten werden gehoord. De politie vond enkele kogelgaten in een ruit van een portiek en een deur van een berging van de flat. Ook werden enkele hulzen gevonden. De politie heeft de sporen veiliggesteld. Een groep jongeren die zich terplaatse ophield vertelde de politie niets gehoord of gezien te hebben. De politie zet haar onderzoek voort.


Straatroof Gouda

De politie is een onderzoek gestart naar de diefstal van een mobieltje. Een 17-jarige jongen uit Gouda werd op zaterdag 10 januari rond 01.25 uur met nog twee vrienden op de hoek Dobbestraat met de Brandsmastraat aangesproken door twee jongens. Eén van deze twee zette een mes op de keel van de Gouwenaar en vroeg om zijn mobieltje en geld. Nadat de Gouwenaar zijn mobieltje afgaf maakten de twee zich uit de voeten.


Aanrijding Nieuwerkerk a/d IJssel

Een 72-jarige automobilist uit Berschenhoek verleende op vrijdag 9 januari rond 15.10 uur op een kruising in de Hoofdweg Zuid geen voorrang aan een bromfietser, leeftijd niet bekend, uit Nieuwerkerk aan den IJssel. Bij de aanrijding die ontstond liep de bromfietser beenletsel op. Hij werd overgebracht naar het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel.


Politie houdt verdachten van mishandeling aan Nieuwerkerk a/d IJssel

De politie is een onderzoek begonnen naar een mishandeling van een 20-jarige man uit Nieuwerkerk aan den IJssel. In dit onderzoek werden een 16-jarige jongen uit Moordrecht en een 15-jarige jongen uit Gouda aangehouden. De twee en mogelijk een derde dwongen de Nieuwerkerker op zondag 11 januari rond 00.05 uur op de Eendendaal te stoppen. Vervolgens mishandelden ze de Nieuwerkerker. Deze liep zwellingen in zijn gezicht op. Vermoedelijk ligt de aanleiding voor deze mishandeling aan een ruzie eerder op de avond. De verdachten zijn na verhoor en het opmaken van een proces-verbaal in de middag weer op vrije voeten gesteld.

Aanrijding Gouderak
Een 38-jarige automobilist uit Schoonhoven zag op zaterdag 10 januari rond 15.05 uur bij het linksafslaan op de Kattendijk een naderende bromfiets bestuurd door een 17-jarige jongen uit Ouderkerk aan den IJssel. Bij de aanrijding die ontstond liep de bromfietser onder meer een been- en polsbreuk op. Hij werd overgebracht naar het Dijkzicht Ziekenhuis in Rotterdam.

Woninginbraken Gouda
Afgelopen weekend is er in zeven woningen ingebroken. In een woning aan de Komijnsteeg werd tussen zaterdag 10 januari 14.00 en 21.40 uur ingebroken. Men kwam de woning binnen door via een openstaand raam en groter raam te openen door middel van het zogenoemde hengelen. De woning werd vervolgens doorzocht waarna er diverse audio-apparatuur en een portemonnee werd weggenomen. Op zondag 11 januari tussen 05.00 en 06.00 uur wist men uit een woning aan de Gansstraat een jas en een tas met goederen weg te nemen. Door de voordeur open te hengelen of te flipperen kwam men binnen. De tas met goederen werd korte tijd later door de bewoner teruggevonden in een poort bij de Kievitstraat. Op zondag 10 januari probeerden inbrekers een woning aan de Han Hollanderweg binnen te komen door de voordeur te forceren. Het bleef echter bij een poging. Door een gat in een raam van de voordeur te maken probeerde men in een woning aan de Joubertstraat binnen te komen. Door de goede beveiliging is dit niet gelukt. Uit een woning aan het Olympiadeplein werd op zondag 11 januari ingebroken. Tussen 13.00 en 20.40 uur werd de voordeur opengebroken. Er werden onder andere sieraden en paspoorten meegenomen. In een woning aan de Zuidhoef werd eveneens op zondag ingebroken. Vermoedelijk kon men binnen te komen door een klapraam. Het is nog niet duidelijk wat er uit de woning is weggenomen. Door een deur van een woning aan de Rutgerstraat in te trappen wist men de woning binnen te komen. Er werden onder andere sieraden weggenomen. De inbraak werd op zondag 11 januari gepleegd tussen 13.45 en 14.00 uur.


Poging beroving taxichauffeur Nieuwerkerk aan den Ijssel

Op zondag 11 januari omstreeks 05.00 uur heeft er een poging beroving van een 20-jarige taxichauffeur uit Zevenhuizen plaatsgevonden op de Batavierlaan. Even tevoren, omstreeks 04.00 uur was een drietal mannen in de taxi gestapt bij een horecagelegenheid in Zevenhuizen. De beide mannen die achter in de taxi stapten droegen een helm. Een van de passagiers sommeerde de chauffeur naar Nieuwerkerk aan den IJssel te rijden. Op de Batavierlaan wenste de passagiers niet te betalen en wilde de chauffeur zijn GSM en autoradio afhandig maken. Toen dit niet lukte kreeg de chauffeur een klap in zijn gezicht van een van de mannen waardoor hij letsel aan zijn oog opliep. De drie mannen stapten uit en gingen er vervolgens vandoor. De politie stelt een verder onderzoek in naar de daders.


Bedrijfsinbraak Bodegraven

Heeft tussen zaterdag 10 januari omstreeks 16.00 uur en zondag 11 januari omstreeks 14.30 uur een inbraak plaatsgevonden in een bedrijf aan de Willem de Zwijgerstraat. Toegang werd verschaft via een raam. Weggenomen werd een laptop, printer en audioapparatuur.


Brand woning Reeuwijk

Op zondag 11 januari omstreeks 23.45 uur bleek er brand te zijn uitgebroken in een woning aan de 's-Gravenbroekseweg. Brandweer ter plaatse bluste de brand echter kon niet voorkomen dat woning en het bijgebouw geheel werden verwoest. De technische recherche en de politie stelt een nader onderzoek in naar de oorzaak van de brand.


Bedrijfsinbraak Moordrecht

Tussen zaterdag 10 januari omstreeks 16.00 uur en maandag 12 januari omstreeks 04.00 uur heeft er een inbraak plaatsgevonden in een bedrijf aan de Middelweg. Bleek het hek te zijn opengebroken en is er een trekker met oplegger weggenomen. De politie stelt een onderzoek in.



Bureau Communicatie Telefoon 071 - 5459800 Fax 071 - 5459326 ---- --


Postbus 4240 ( Hollands Midden
2350 CE Leiderdorp ( Bureau Communicatie
Telefoon 071-5459800
Fax 071-5459326

Afkomstig van: E. Straathof
Datum: 8 januari 2004

(

Politie Hollands Midden start Horkenlijn regio

De asociale weggebruiker maakt vanaf maandag 12 januari 2004 nog meer kans op een boete. Op deze datum start Politie Hollands Midden met de Horkenlijn. In navolging van andere korpsen kunnen politieambtenaren in Hollands Midden met opsporingsbevoegdheid een speciaal telefoonnummer bellen wanneer zij een weggebruiker een asociale verkeersovertreding zien maken. Dit kan zowel tijdens diensttijd als in de vrije tijd.

In alle gevallen geldt dat de politieambtenaar in eerste instantie een overtreder staande zal houden. Maar in sommige gevallen is een staandehouding niet mogelijk. Bijvoorbeeld als een ambtenaar in eigen tijd in zijn privé-auto rijdt of onderweg is naar een spoedmelding. Op deze momenten kan hij de Horkenlijn bellen. Het telefoontje wordt vervolgens verwerkt waarna de overtreder zijn boete krijgt.

Hollands Midden wil met de Horkenlijn naast de al bestaande verkeershandhaving deze extra vorm van handhaving toepassen om vooral de grove overtredingen te bestraffen. Het gaat om overtredingen waarbij de weggebruiker kennelijk met opzet de fout ingaat en zo een gevaar vormt voor andere weggebruikers. Een voorbeeld is een automobilist die bijna een voetganger van het zebrapad afrijdt, rechts inhaalt of bij filevorming besluit de rit op de vluchtstrook voort te zetten.

Noot voor de redactie/