Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

persberichten

Werkgevers beter informeren over arbeidsgehandicapten

12 januari 2004

Werkgevers (73 procent) zijn bang dat ze grote financiële risico's lopen als ze mensen met een handicap in dienst nemen. Dat is een van de conclusies van het onderzoek van de Commissie Werkend Perspectief dat maandag werd gepresenteerd in Nieuwspoort. De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) maakt zich hierover ernstig zorgen. Er is blijkbaar te weinig gedaan aan goede voorlichting richting de werkgevers. Meer dan de helft (51 procent) weet niet dat er een no-riskpolis bestaat. Werkgevers hoeven voor mensen met een handicap geen loon te betalen bij ziekte en geen premie WAO als iemand onverhoopt in de WAO komt. Werkgevers zijn ten onrechte bang.

De CG-Raad vindt dat de werkgevers beter geïnformeerd moeten worden over de bestaande no-risk-polis. De nieuw geopende site EHBW is een goed initiatief. Maar daar zijn we er niet alleen mee. De CG-Raad vindt dat er verschillende communicatiemiddelen in moeten worden gezet voor de informatieverspreiding over de no-riskpolis en subsidiemogelijkheden, zoals brochures voor werkgevers en werknemers.

Uitbreiding no-riskpolis

Daarnaast pleit de CG-Raad voor een uitbreiding van de no-riskpolis. Die geldt nu voor vijf jaar. Dat moet levenslang worden. Omdat in het rapport staat dan 68 procent van de leidinggevenden aangeeft dat subsidies een belangrijke rol spelen bij het aannemen van mensen met een handicap. Dat geldt nu al wel voor werknemers ouder dan vijftig jaar. Werkgevers hoeven niet bang te zijn voor een WAO-premie voor ouderen. De CG-Raad wil dat deze uitbreiding ook op gaat voor mensen met een arbeidshandicap. Het Kabinet heeft aangekondigd om met voorstellen te komen, maar laat vooralsnog op zich wachten.

Wet gelijke behandeling

Daarnaast wil de CG-Raad dat de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte zijn inbedding vindt. De wet, die sinds 1 december 2003 van kracht is, verbiedt onder meer werkgevers onderscheid te maken omdat een werknemer een handicap heeft. Daarnaast is de werkgever verplicht een doeltreffende aanpassing aan te brengen voor iemand met een handicap of chronische ziekte. Ook mensen met een handicap moeten gebruik maken van deze wet. Want mensen met een functiebeperking schrijven zichzelf vaak al af omdat ze zoveel moeite moeten doen voor het vinden van een baan, vermeldt het onderzoek van de Commissie Werkend Perspectief. Dat is ook een veel gehoord signaal bij de CG-Raad. Mensen met een handicap moeten vaak opboksen tegen het feit dat ze niet worden gezien als volwaardige arbeidskracht.
De Wet gelijke behandeling biedt hierbij mogelijkheden.
---