Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers


Open brief

Gent, 11 januari 2004

De heer Karel VINCK
Gedelegeerd bestuurder NMBS
Frankrijkstraat 85
1060 BRUSSEL

Onderwerp: Stopplaatsen regio Dender - opstapcijfers - eventuele sluiting

Geachte heer

Naar aanleiding van de bekendmaking van een lijst van 100 stations met de laagste
cijfers van opstappende reizigers, verschenen in de regionale pers (bijlage 1) artikels over de eventuele schrapping van alle stopplaatsen op lijn 82 (Aalst - Burst).
Tevens bereiken ons vragen om informatie vanwege ongeruste reizigers in verband met de eventuele schrapping van de treinhaltes in Balegem Zuid en in Landskouter (lijn 122).

Nochtans wordt op deze lijnen nieuw materieel met groot acceleratievermogen ingezet en werden in enkele van de bedoelde stopplaatsen nog onlangs perrons vernieuwd.

Zou u ons kunnen mededelen:

1. Op welk NMBS-onderzoek berusten de opstapcijfers voor de stopplaatsen op L82?

2. Wordt er inderdaad door de NMBS onderzocht (of overwogen) of genoemde stopplaatsen kunnen worden gesloten voor de reizigersdienst?
3. Wordt er door de NMBS onderzocht of ook op andere spoorlijnen stopplaatsen eventueel kunnen worden gesloten?

4. Wordt er ook onderzocht om welke reden(en) het aantal opstappers in genoemde stopplaatsen niet stabiel blijft of niet toeneemt?
5. Wordt er ook onderzocht of het aangepaste tariefaanbod Key Card (geldig voor verplaatsingen tot 15 km vanaf februari 2004), ofwel andere, nog door de NMBS te treffen, maatregelen het gebruik van genoemde stopplaatsen zou(den) kunnen verhogen?
6. De door de eventuele sluiting van stopplaatsen beoogde minderuitgave, ook procentueel t.o.v. de door de NMBS in de raad van bestuur van Thalys goedgekeurde bijpassing in het exploitatietekort van de Thalys Luik-Namen-Parijs.

Wij danken u bij voorbaat voor uw antwoord.

Namens de raad van bestuur verblijft

met de meeste hoogachting

Luc DESMEDT
voorzitter BTTB vzw