Provincie Overijssel

Drie ton voor ICT-toepassingen in zorgwoningen

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben 300.000 euro toegekend voor zogenoemde 'domotica'-toepassingen (ICT-voorzieningen) in zorgwoningen. Deze subsidieregeling is per 1 januari 2004 ingegaan. De regeling maakt een bijdrage mogelijk in de kosten van bijvoorbeeld een alarmknop aan het bed, en automatische verlichting.

Steeds meer mensen willen namelijk zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Dit heeft tot gevolg dat de vraag naar aangepaste- en zorgwoningen in Overijssel toeneemt. Uit onderzoek dat de provincie heeft uitgevoerd, blijkt dat de komende vijf jaar tenminste 4800 extra aangepaste zorgwoningen nodig zijn. Mensen met een zorgbehoefte kunnen langer thuis blijven wonen als er in hun woning technisch intelligente voorzieningen worden aangebracht, waarmee de zorg in huis kan worden geleverd. Voor 2004 hebben GS EUR 300.000 beschikbaar gesteld waarmee minimaal zestig woningen van domotica kunnen worden voorzien.

De subsidies aan zorgwoningen worden verstrekt na overleg met de gemeente, op basis van een gemeentelijk woon- en renovatieplan. De subsidie kan door gemeenten, woningbouwcorporaties, zorgvragers en
-aanbieders worden aangevraagd

Vooruitlopend op de subsidieregel hebben Gedeputeerde Staten al drie aanvragen gehonoreerd. Deze drie aanvragen zijn:
* EUR 50.000 voor een kleinschalige woonvoorziening te Holten van 12 appartementen en een gemeenschappelijke ruimte voor mensen met een verstandelijke handicap.
* EUR 60.000 voor 2 woningen in de Deventer wijk Fetlaer die plaats bieden aan 6 mensen met een verstandelijke handicap.
* EUR 60.000 voor 2 woningen te Bathmen voor 12 mensen met een verstandelijke handicap.

Gedeputeerde Ranter benadrukt het belang van de subsidieregeling: "Met deze subsidieregeling geven wij uitvoering aan het provinciale Onderhandelingsakkoord waarin zorg en wonen een belangrijk aandachtspunt is. Met deze impuls kunnen mensen met een zorgbehoefte zelfstandig wonen en dat willen wij als provincie van harte ondersteunen."

Kijk ook op www.domotica.nl

Meer informatie:nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2004 Provincie Overijssel