Gemeente Breda

Persberichten

12-01-2004

Gemeentelijk beleid Wet voorzieningen gehandicapten vergeleken met 54 andere gemeenten

Dit jaar hebben 55 gemeenten, waaronder Breda, deelgenomen aan de Benchmark WVG. Dit is een onderzoek waarin de uitvoering en het beleid van deze gemeenten onderling vergeleken wordt. De uitkomsten ervan zijn samengevat in de zogenaamde Brief op Maat waarin de belangrijkste conclusies verwoord zijn. Het onderzoek is gebaseerd op cijfers van 2002.
Algemene conclusie is dat in Breda de Wvg goed toegankelijk is en een groot bereik heeft.
In vergelijking met de Benchmark 2002 zijn de doorlooptijden van de aanvragen vervoersvoorzieningen, rolstoelen en sociaal-medische adviezen belangrijk verbeterd.

De conclusies zijn verdeeld over algemene zaken, de woonvoorzieningen, de vervoersvoorzieningen, de rolstoelen en de uitvoering.

a. Algemeen.
In zijn algemeenheid kan geconcludeerd worden dat in Breda, gelet op het aantal klanten en het aantal voorzieningen, het bereik van de WVG groot is.

b. Woonvoorzieningen.
In Breda is per 1000 inwoners een gemiddeld aantal woonvoorzieningen toegekend.
Doorlooptijden van aanvragen duurdere woonvoorzieningen zijn niet vergeleken omdat de registratie hiervan in Breda niet overeenstemt met het systeem van de Benchmark.

c. Vervoersvoorzieningen.
Breda heeft meer uitstaande vervoersvoorzieningen dan gemiddeld. Dit wil zeggen dat het bereik van de vervoersvoorzieningen in Breda groot is.
In de vorige benchmark werd nog geconstateerd dat in Breda de gemiddelde kosten per scootermobiel hoger waren dan gemiddeld. Nu, op grond van cijfers van 2002, zijn deze kosten ongeveer gelijk aan het gemiddelde.
N.a.v. de Benchmark 2001 zijn maatregelen getroffen om de doorloopsnelheid van aanvragen vervoersvoorzieningen te verbeteren. Die maatregelen hebben effect gehad. De doorloopsnelheid is gedaald van 38 dagen naar 28 dagen en is korter dan de doorloopsnelheid in vergelijkbare gemeenten.

d. Rolstoelen.
Het aantal uitstaande rolstoelen en de uitgaven voor rolstoelen per inwoner liggen op het gemiddelde. De verwachting is dat de uitgaven voor rolstoelen in 2003 en 2004 verder zullen dalen gelet op de met leveranciers gemaakte prijsafspraken.
De gemiddelde doorlooptijd van een aanvraag voor een rolstoel is in Breda overigens korter dan gemiddeld bij vergelijkbare gemeenten.

e. Uitvoering.
Het aantal nieuwe aanvragen is in 2002 ongeveer gelijk gebleven als in 2001.
De uitvoeringskosten zijn ongeveer gelijk aan het gemiddelde van vergelijkbare gemeenten.
De gemiddelde doorlooptijd voor het sociaal-medisch advies is in Breda korter dan gemiddeld.

Breda, 9 januari 2003