Socialistische Partij

Partijbestuur SP zoekt naar oplossing van conflict met Kamerlid Ali Lazrak

12-01-2004 * Het Partijbestuur van de SP onderzoekt hoe het conflict met Tweede Kamerlid Ali Lazrak het beste kan worden opgelost.

Het conflict concentreert zich op de in de SP geldende afdrachtregeling voor volksvertegenwoordigers. Kamerlid Ali Lazrak weigert vooralsnog om verder mee te werken aan uitvoering van de regeling, die door alle andere SP-Kamerleden wel nageleefd wordt.

Binnen de SP geldt de regel dat inkomsten als volksvertegenwoordiger worden afgedragen, in ruil voor een modaal salaris en een compensatie van werkelijk gemaakte kosten. Ieder kandidaat-Kamerlid tekent vooraf een verklaring dat die regeling bekend is en nageleefd zal worden. Op het laatste congres (mei 2003) is de uit 1974 daterende regeling nogmaals bevestigd.

Daarnaast is er een verschil van mening over het besluit van het Kamerlid om zonder overleg met zijn fractie tussentijds uit de parlementaire onderzoekscommissie naar het integratiebeleid te stappen. De fractie, gesteund door het Partijbestuur, vindt dat een dergelijke besluit in overleg genomen had moeten worden, zeker waar het een commissie betreft die tot stand gekomen is op basis van een door de Kamer aangenomen motie van de SP.

Momenteel onderzoekt SP-senator Kox op verzoek van het Partijbestuur, hoe het gerezen conflict het beste kan worden opgelost.