Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

http://www.minvrom.nl

MINVROM: Bedrijven lopen vooruit op strengere vuurwerkregels

Bedrijven die vooruit lopen op de strengere vuurwerkregels en zich aanmelden voor een vergoeding, houden zich goed aan de afspraken. Dat blijkt uit een landelijke controle van de VROM-Inspectie op 29, 30 en 31 december 2003. Geen van de zestig gecontroleerde bedrijven bleek in strijd met de afspraken nog vuurwerk te verkopen.

Door de komst van het Vuurwerkbesluit gelden vanaf 1 maart 2004 strengere regels voor bedrijven die vuurwerk opslaan en verkopen. Voor bestaande vuurwerkbedrijven die onmogelijk aan de strengere eisen kunnen voldoen, is in 2002 een vergoedingsregeling in het leven geroepen. Eind vorig jaar hadden circa 90 bedrijven zich bij VROM gemeld voor de compensatie van geleden inkomens- en desinvesteringsschade.

De controle van de VROM-Inspectie moest aantonen of bedrijven inderdaad de verkoop van vuurwerk hadden gestaakt en dus ook niet onterecht aanspraak maken op de schadevergoeding. Bedrijven die compensatie aanvragen moeten namelijk verklaren dat zij de komende tien jaar op de huidige of een direct aanpalende locatie geen vuurwerk opslaan of verkopen. Het niet nakomen van deze overeenkomst kan leiden tot terugvordering van het compensatiegeld. Tijdens het onderzoek zijn bedrijven bezocht die op basis van de oude regels vuurwerk verkochten en tot maximaal duizend kilo consumentenvuurwerk mochten opslaan.

Op 29, 30 en 31 december 2003, de dagen dat de oudejaarsverkoop van consumentenvuurwerk deze jaarwisseling wettelijk was toegestaan, hebben medewerkers van de VROM-Inspectie 60 locaties bezocht, verspreid over tien provincies en 44 gemeenten. Nergens werden de regels overtreden. De VROM-Inspectie zal de ontwikkelingen in de vuurwerkbranche met vergelijkbare controles blijven volgen.