Gemeente Amsterdam


1ste uitreiking Amsterdamprijs voor de kunsten 12 januari 2004 - Johanneke Helmers

Burgemeester Cohen reikte zondag 11 januari in de Stadsschouwburg de Amsterdamprijs voor de kunsten 2003 uit aan Hafid Bouazza, W139 en MVRDV. Naast het geldbedrag van EUR 35.000 ontvangen de winnaars ieder een - door Baukje Trenning ontworpen - sjabloon. Zij kunnen hiermee op een door hen zelf gekozen Amsterdamse locatie een specifieke markering laten aanbrengen in duurzame verkeersverf.

Na de prijsuitreiking vond een informele estafette plaats van uiteenlopende presentaties en acts in de foyers en in de grote zaal.

Hafid Bouazza

Hafid Bouazza vroeg Rudi Fuchs een stilleven uit de 17de eeuw te presenteren. Menno Wigman droeg werk van Bouazza voor evenals eigen werk. Verder presenteerde Bouazza met Ivo van Hove de eindmonoloog van Katharina Kroft uit De Getemde Feeks (Shakespeare). De actrice Lineke Rijxman droeg een monoloog voor uit Massacre of Paris van Nathaniel Lee. Verder was Bouazzas vertaling van Arabische erotische poëzie als gefluister in de toiletten te horen.

W139

W139 vertoonde video's van o.a. Tracy Moffat en Christian Jankowski. Verder presenteerde de kunstenaar Olaf Mooij zijn Stereoauto ín de Schouwburg. Otto Berchem hield een loterij. Van de winnaar schilderde een kunstenaar die eerder bij W139 tentoon heeft gesteld een portret dat, onder voorbehoud, voor bepaalde tijd in de omlopen van de schouwburg te zien is.
De danseres Alexandra Bachzetsis voerde een performance op. De foyer van W139 was ingericht als tuin door Katie Holten en alle 1400 namen van kunstenaars die tot nu toe bij W139 hebben geëxposeerd waren op de ramen van de Schouwburg te lezen.

MVRDV

De foyer van MVRDV was omgebouwd tot MVRDV cinema waar (onderzoeks)projecten van het architectuurbureau te zien waren. De band Coolhaven (de Coolhaven is het Rotterdamse stadsdeel waar MVRDV zijn bureau heeft) gaf een multimedia-voorstelling.

De prijs

De Amsterdamprijs voor de kunsten werd voor het eerst uitgereikt. De prestigieuze prijs verving de Amsterdamse Kunstprijzen zoals die tot afgelopen jaar bestonden. Het AFK kent de prijs toe aan drie kunstenaars die een belangrijke en actuele bijdrage leveren aan de kunst in Nederland. De jury bakent jaarlijks drie aandachtsgebieden af waar belangrijke ontwikkelingen plaatsvinden. Dit jaar koos de jury (bestaande uit Hans van Mierlo - voorzitter - Esther Apituley, Jan Blokker, Marie Hélène Cornips, Sjarel Ex, Kristien Hemmerechts en Gerardjan Rijnders) voor literatuur, kunstenaarsinitiatieven en architectuur.

Meer informatie over de Amsterdamprijs voor de kunsten en de winnaars is te vinden op www.amsterdamprijs.nl

© Gemeente Amsterdam