Gemeente Baarn

Schone buurt door Kliko-actie

12-01-2004

Overlast van huisvuil bij de flats van de Oosterstraat en de Snipstraat behoort binnenkort hopelijk tot het verleden. In samenwerking met Eemland Wonen en de politie voert de gemeente vanaf half januari een serie maatregelen uit die moeten leiden tot een beter aanzien van de buurt.

"Geen klikos meer op straat en een schone, prettige buurt", luidt de aanhef van een brief die bewoners van flats aan de Oosterstraat en Snipstraat medio december ontvingen. Aanleiding van de brief was de overlast door verkeerd gebruik van de klikos. Veel klikos staan continu buiten en wordt er ook huisvuil náást de kliko gezet. De klikos naast de speeltuin bij de vijver vervuilen het straatbeeld.

Om de problemen en de slordige aanblik aan te pakken, worden alle klikos voorzien van een huisnummer en een postcode zodat iedereen een eigen kliko heeft of krijgt. Nieuwe klikos worden bij verlies en diefstal één maal gratis verstrekt. Hiervoor moet wel aangifte bij de politie gedaan worden. De extra klikos bij het speeltuintje worden verwijderd. Het buiten laten staan van de klikos is niet toegestaan.

Boetes bij overtreding
De bewoners is met klem gewezen op het terugplaatsen van de klikos onder in de flats na het legen hiervan. Eemland Wonen heeft de goten bij de trappen, waar deze ontbraken, aangebracht of hersteld. Mensen die problemen hebben met het naar boven en beneden brengen van de kliko wordt aangeraden de hulp van een van de buren in te roepen of de huismeester van Eemland Wonen te vragen een handje te helpen. Het buiten laten staan van de klikos is niet alleen een slordig gezicht; het is strafbaar en men loopt kans op een boete van 50,= per overtreding.

Bewoners ontvangen komende week een herinnering waarin de start van de omnummering wordt aangekondigd. Vanaf 14 januari bellen mensen van het gemeentelijk scheidingsstation bij iedereen persoonlijk aan om de klikos om te nummeren. Naar verwachting wordt één flat per week gedaan en kan de klus binnen zon vijf weken geklaard zijn. Vanaf dat moment wordt strenger opgetreden bij het buiten laten staan van de klikos of het verkeerd aanbieden van huisvuil.