De Unie


Woondiensten - CAO onderhandelingen van start

12 januari 2003 - Donderdag 8 januari heeft het eerste gesprek tussen Aedes en de vakbonden plaatsgevonden over een nieuwe CAO Woondiensten. De voorstellenbrieven zijn over en weer toegelicht. Partijen zijn het er over eens dat het belangrijkste onderwerp van deze onderhandelingen moet zijn de verkleining van het verschil tussen bruto en netto salaris. Dit wordt in jargon ook wel de wig genoemd.

Forse premiedruk bij werknemers
Doordat in het verleden allerlei collectieve regelingen zoals pensioen, pre pensioen en aanvulling bij ziekte en arbeidsongeschiktheid op een uitstekend niveau zijn geregeld is er een forse premiedruk bij werknemers ontstaan. Dat levert nogal eens problemen op bij de aanname van nieuw personeel, vooral als het mensen van buiten de sector woningcorporaties betreft. Het bruto salaris op basis van de CAO is dan meestal best aantrekkelijk en voldoende om iemand aan te nemen. Als mensen dan echter zien wat er allemaal aan premies wordt ingehouden, valt het netto best tegen. Ook vanuit de Unie leden die al jaren in de sector werkzaam zijn horen we regelmatig dat er toch wel erg fors betaald moet worden voor al het moois wat er is afgesproken.

Om hier iets aan te doen willen CAO partijen proberen om een deel van de premies die nu door werknemers worden betaald, voor rekening van de werkgevers te laten komen. Werknemers gaan er dan netto op vooruit zonder dat hun bruto salaris wordt verhoogd. Dat levert uiteraard een loonkostenverhoging voor de werkgevers op. Daarom is zon deal alleen mogelijk als werknemers afzien van een structurele loonsverhoging. Gezien de omvang van het probleem is de kans groot dat we hierover een meerjaren afspraak moeten maken.

Compensatie voor zakelijk gebruik eigen auto
Daarnaast is natuurlijk gesproken over compensatie van de vervelende fiscale maatregelen voor mensen die hun privé auto zakelijk gebruiken. Ook de enorme kosten stijgen bij de premies particuliere ziektekostenverzekering is aan de orde geweest.

Hoe verder?
De onderhandelingen worden donderdag 22 januari voortgezet.

Roland Kemper,
Bestuurder

maandag, 12 januari 2004