Gemeente Zaanstad

Zaanstad biedt basisscholen gratis musicalpakket aan in kader Kinderboekenweek

maandag 12 januari 2004

Speciale musical voor 50-jarige jubileum Kinderboekenweek

In 2004 bestaat de Kinderboekenweek vijftig jaar. Speciaal voor deze gelegenheid werd voor de groepen acht van de basisscholen een musical ontwikkeld om uit te voeren op school. Als Hoofdstad van de Nederlandse Kinderjury biedt Zaanstad de Zaanse basisscholen het musicalpakket gratis aan. De muziek en het script voor deze productie zijn geschreven door Henny Vrienten, Niek Barendsen en Kim van Kooten. Bijzonder is dat de musical een open einde heeft. De klas kan zelf een ontknoping verzinnen en een slotlied schrijven. De origineelste inzenders worden beloond op het openingsfeest, het Kinderboekenbal, van de Kinderboekenweek 2004 op 5 oktober in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Bovendien komt de winnende klas op tv bij Z@ppelin, het televisieblok van de NPS voor kinderen.

Multicultureel slotfeest
Op zaterdag 16 oktober 2004 vinden onder de titel "De Nacht van de 1001 Kinderboeken" in heel Nederland slotfeesten plaats. De Stichting CPNB, organisator van de Kinderboekenweek, heeft lokale organisaties (zoals bibliotheek, basisschool, boekhandel, cultureel centrum of theater) uitgenodigd om een on-Nederlands slotfeest organiseren rondom lezen en voorlezen. Zaanstad heeft zich als eerste aangemeld. Diverse Zaanse instellingen (bibliotheek Zaanstad, Stichting Welsaen, FluXus, Zaantheater, Zaans Museum) organiseren samen met de allochtone gemeenschappen een slotfeest. Dit vindt plaats in het Zaantheater.

Hoofdstad van de Nederlandse Kinderjury
Zaanstad is van 2001 tot 2005 Hoofdstad van de Nederlandse Kinderjury. De gemeente wil de kinderen in Zaanstad aanmoedigen om lekker veel boeken te lezen. Sinds lang zijn bekende kinderboekenschrijvers afkomstig uit de Zaanstreek. De bekendste zijn Hotze de Roos (Kameleonreeks), Cor Bruijn (Keteltje), Dick Laan (Pinkeltje), Johan Kieviet (Dick Trom) en Henk Sprenger (Kick Wilstra).