Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

http://www.minbzk.nl

Advies Rob: Zelfstandige bestuursorganen verankeren in de Grondwet

Den Haag, 12 januari 2004

Bestuur en uitvoering van beleid zijn de afgelopen jaren steeds meer in handen gekomen van zelfstandige bestuursorganen (ZBO's). ZBO's zijn bestuursorganen waarvoor geen volledige politieke verantwoordelijkheid geldt. Zodoende wordt adequate controle door de volksvertegenwoordiging op (een deel van) bestuur en uitvoering bemoeilijkt. ZBO's hebben daarmee een belangrijke constitutionele dimensie, zonder dat zij echter over een grondwettelijke basis beschikken. ZBO's zouden daarom een plaats moeten krijgen in de Grondwet, mede omdat zij een niet meer weg te denken figuur zijn in het openbaar bestuur.

Dit schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies 'Andere openbare lichamen in de Grondwet' dat onlangs is uitgebracht aan minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het genoemde advies is het derde en laatste over 'modernisering van hoofdstuk 7 van de Grondwet' dat handelt over waterschappen, openbare lichamen voor beroep en bedrijf en andere openbare lichamen, regionale samenwerking, regionaal bestuur en ZBO's.

De Raad beveelt verder aan in de Grondwet onderscheid te maken tussen openbare lichamen en ZBO's. Omdat openbare lichamen over een vorm van democratische legitimatie beschikken kunnen zij in beginsel de bevoegdheid hebben bindende regels ('verordeningen') en belastingen of heffingen vast te stellen. ZBO's ontberen een vorm van democratische legitimatie en zouden daarom alleen belast mogen worden met beheerstaken en uitvoering van beleid.

Deelgemeenten zouden volgens de Raad de status van openbaar lichaam met rechtspersoonlijkheid moeten krijgen en dienen eveneens in de Grondwet te worden verankerd. Een aparte grondwettelijke voorziening voor regionaal bestuur is in de ogen van de Raad onwenselijk, omdat dit een inbreuk betekent op de hoofdstructuur van het openbaar bestuur met zijn drie bestuurslagen van Rijk, provincies en gemeenten. Bovendien bestaan er binnen de (Grond)wet voldoende andere instrumenten voor de oplossing van bovenlokale, regionale vraagstukken.

Noot voor de redactie,