Ministerie van Defensie


---

Brieven aan de Kamer
---

Herculesramp: beëindiging arbeidsconflict

9-1-2004 16:30:00

Naar aanleiding van de brief van de vaste commissie voor Defensie van 16 december 2003 over de Herculesramp (kenmerk 60-def-2003) meld ik u het volgende.

Kort na het ongeval met een Belgisch C-130 Hercules transportvliegtuig op 15 juli 1996 op de vliegbasis Eindhoven, waarbij 34 van de 41 inzittenden van het toestel om het leven kwamen, zijn tegen de vliegbasiscommandant, de verkeersleider en de dienstdoende brandweerofficier rechtspositionele maatregelen getroffen. De drie betrokkenen hebben destijds tegen deze maatregelen bezwaar gemaakt en, vervolgens, beroep bij de rechtbank ingesteld. Het geschil is lange tijd aangehouden in verband met strafrechtelijke procedures en met het onderzoek van de Raad voor de Transportveiligheid. In de strafrechtelijke procedures zijn alle betrokkenen vrijgesproken.

Na de publicatie van het rapport van de Raad voor de Transportveiligheid in december 2002 hebben de Koninklijke luchtmacht en de advocaat van betrokkenen, daartoe aangemoedigd door de bestuursrechter, zich ingezet om in onderling overleg het arbeidsconflict op een alternatieve wijze op te lossen. Dit overleg heeft eind 2003 tot een positieve uitkomst geleid.

De partijen hebben gezamenlijk vastgesteld dat de drie voormalige luchtmachtmedewerkers ontegenzeggelijk zowel persoonlijk als in hun verdere functioneren bij de Koninklijke luchtmacht nadeel hebben ondervonden van de nasleep van de ramp. De partijen hebben geconstateerd dat, indien de Koninklijke luchtmacht destijds bekend zou zijn geweest met de huidige kennis van de feiten en de omstandigheden betreffende de ramp, dit ongetwijfeld aanleiding zou zijn geweest daar als werkgever op een andere manier mee om te gaan. Hierom is besloten dat er aanleiding is de door de betrokkenen geleden immateriële en materiële nadelen, zoals de gemaakte kosten voor rechtsbijstand, op een passende wijze te compenseren.

Hiermee is dit slepende arbeidsconflict naar aanleiding van de Herculesramp opgelost en is aan de juridische procedures een einde gekomen.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE