Artsen zonder Grenzen


Centraal Bureau Fondsenwerving Winnaar van de: Nobel Prijs voor de Vrede

Bam: inwoners keren terug naar hun stad in puin maandag 12 januari 2004

15 Dagen na de aardbeving in Bam, staat het officiële aantal slachtoffers op 30.000 doden en 30.000 gewonden, waarvan er 10.000 ondergebracht zijn in de ziekenhuizen van Kerman, Zahedan, Mashaad en Teheran.

Nu de TV ploegen vertrokken zijn, keren de inwoners van Bam terug naar een stad in puin. Tussen de 40.000 en 75.000 door de ramp getroffen mensen hebben behoefte aan hulp. De Iraanse autoriteiten hebben tentenkampen ingericht om de mensen die hun huis zijn kwijt geraakt een dak boven het hoofd te bieden.

Logistieke teams van Artsen zonder Grenzen helpen hen met het bouwen van toiletten, douches en wasgelegenheden en delen hygiënische kits aan de families uit. De medische teams werken vanuit twee consultatiebureaus, één in sector 2 van de stad Bam en één in het dorpje Baravat, 3 kilometer van Bam. Ook bezoeken zij patiënten aan huis. Kleine verwondingen en luchtwegaandoeningen zijn de meest voorkomende klachten. In de eerste week van januari heeft de medische staf in totaal 823 consulten verricht.

Nu de eerste officiële cijfers bekend worden,dringt de omvang van het drama ten volle tot de getroffen bevolking door en komen de traumas naar boven. Twee psychologen van AzG brengen op dit moment samen met Iraanse gezondheidsautoriteiten de psychische noden in kaart.

Het team van AzG bestaat uit een vier artsen, een verpleegkundige, 2 psychologen, een vroedvrouw en vier logistici.

---