Nivel


Evelien van der Schee, Diana Delnoij, Mia Willems, Wie informeert patiënten over receptgeneesmiddelen? factsheet 2003. Apotheker geeft weinig informatie over geneesmiddelen

12 januari 2004

De meeste mensen zouden het liefst door hun (huis)arts geïnformeerd worden over de geneesmiddelen die ze op recept krijgen voorgeschreven. De apotheker vinden ze een goede tweede. In de praktijk krijgen ze de meeste informatie van de (huis)arts en uit de bijsluiter, en veel minder van de apotheker.
Ook van de (huis)arts zeggen veel mensen echter niet alle informatie te krijgen die ze belangrijk vinden. Een kwart zegt noch van de (huis)arts, noch van de apotheker te hebben gehoord wat de mogelijke bijwerkingen kunnen zijn. Een op de vijf patiënten krijgt van niemand te horen hoelang ze het geneesmiddel moeten gebruiken. Eén op de tien patiënten geeft aan dat niemand heeft verteld waarop de werking van het geneesmiddel gebaseerd is.

Dit blijkt uit een enquête onder de 1780 leden van het Consumentenpanel Gezondheidszorg, een samenwerkingsproject van de Consumentenbond en het NIVEL, gefinancierd door het ministerie van VWS. Goede patiënteninformatie is van belang voor het veilig en volgens de voorschriften van de arts gebruiken van (combinaties van) medicijnen.


Laatste update door: Thea Visser, op 12 januari 2004


NIVEL, Postbus 1568, 3500BN Utrecht, Tel. 030 2729700, Fax. 030 2729 729, email: nivel@nivel.nl